Русија се нада да интереси СПЦ у Црној Гори неће бити угрожени

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова каже да се Москва нада да Црна Гора неће угрозити права православне цркве када буде разматрала закон о слободи вере.

Захарова је нагласила да је то питање "прерогатив земље и њеног народа" и да се због тога Русија категорички противи било каквај страној интервенцији, пренео је Тас.

"Када говоримо о суштини онога што се разматра, схватамо да могу бити озбиљно угрожени интереси Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, нарочито у праву на верске објекте", истакла је Захарова.

"Имајући то посебно увиду, ова тема превазилази националне границе и дотиче се питања јединства православног света, очувања његових стубова за чије обликовање су били потребни векови", оценила је Захарова.

"Уверени смо да је од кључне важности строго поштовање законских права канонских православних цркава", нагласила је Захарова.

Као део напора за успостављање нове цркве, министри у Црној Гори покушавају да усвоје закон о слободи вере у парламенту, навела је агенција.

Законом је предвиђено одузимање верске имовине од Српске православне цркве.

Тај акт ће се односити на више од 650 светиња, укључујући и познати манастир Острог.

Влада Црне Горе закон је упутила парламенту 6. децембра, а очекује се да ће бити разматран 24. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво