Јутарњи лист: Томпсон сме да виче "За дом спремни"

Судско веће Високог прекршајног суда пресудило је да Марко Перковић Томпсон узвикивањем "За дом спремни" на почетку песме "Бојна Чавоглаве" није прекршио закон, сазнаје "Јутарњи лист". Пресуда није коначна. Одлука је заустављена у евиденцији судске праксе.

Високи прекршајни суд је раније донео пет правоснажних пресуда у којима је пресудио да узвик "За дом спремни" представља незаконито понашање, наводи Јутарњи лист.

Ова најновија одлука још није послата из суда и још није коначна, јер је заустављена у евиденцији судске праксе, посебном судском одељењу које анализира сваку нову пресуду и утврђује да ли је она усклађена са претходним пресудама тога суда које су се тицале истог питања, али и пресудама Европског суда у Стразбуру и Суда ЕУ. 

Високи прекршајни суд надлежан је и за уједначавање судске праксе у Хрватској.

Портпаролка Високог прекршајног суда Гордана Коротај, рекла је, одговарајући на питање у којој је фази предмет Марка Перковића Томпсона и да ли је тачно да га је трочлано веће тог суда ослободило, да не може да даје информације о том предмету све док се пресуда не пошаље из суда.

У случају да се због неусклађености са ранијим пресудама заустави новодонета пресуда сазива се општа седница судског одељења у чију надлежност припада и спорна пресуда.  

То одељење има девет судија који би требало да расправљају о спорној пресуди и њеној утемељености и ако већина судија заузме став да је трочлано судско веће у случају Томпсон погрешило и донело пресуду супротну досадашњој пракси Високог прекршајног суда о поздраву "За дом спремни" предмет ће се вратити истом већу на поновно одлучивање. 

Уколико се на седници судског одељења за јавни ред и мир већина судија сложи да је са донетом ослобађајућом пресудом за Томпсона све у реду, она постаје правоснажна и шаље се странкама.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво