ПИК одбацио Закључке Парламента Српске, Русија против

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИК)  сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују. Закључци нису усвојени да би их ПИК одбацивао или прихватао, трди Милорад Додик.

У изјави амбасадора, са којом се Руска Федерација не слаже, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ, преноси Радио Телевизија Републике Српске.

Управни одбор ПИК-а наводи да је БиХ призната као суверена држава 1992. године, те је потписивањем Дејтонског споразума трансформисана "у државу која се састоји од два ентитета" и да су Закључци Народне скупштине Републике Српске, према мишљењу амбасадора, у супротности са овим чињеницама.

"Република Српска нема право на отцјепљење и треба да дјелује у складу са Дејтонским мировним споразумом који признаје територијални интегритет, политичку независност и суверенитет БиХ", тврде амбасадори.

Управни одбор ПИК-а додаје да је Уставни суд БиХ својим одлукама успоставио свеобухватну судску праксу о БиХ, њеним надлежностима и статусу конститутивних народа, саопштено је из ОХР-а.

"Одлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезујуће и Народна скупштина Републике Српске није у позицији да бира које одлуке ће проводити, а које неће. Присуство страних судија у Уставном суду је утврђено Уставом БиХ и надлежност за одлучивање о њиховом присуству припада Парламентарној скупштини БиХ", наводи Управни одбор овог савета.

У изјави амбасадора се наводи да Република Српска на основу Дејтонског мировног споразума има обавезу да делује у складу с одлукама институција БиХ и да "пружа сву неопходну помоћ властима БиХ како би им се омогућило да поштују међународне обавезе БиХ".

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а у потпуности "подржавају институције на нивоу БиХ које су потребне за успјешно функционисање оба ентитета" и позивају органе Републике Српске да се уздрже од, како кажу, подривања тих институција, преноси РТРС.

У изјави се истиче да амбасадори у потпуности подржавају високог представника и његов мандат те изражавају похвале за "напоре високог представника у имплементацији Дејтонског споразума".

Додик: Закључци нису усвојени да би их ПИК одбацивао или прихватао

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Народна скупштина Републике Српске није усвојила Закључке да би их Управни одбор Савета за спровођење мира одбацивао или прихватао, јер Савјет за провођење мира није тело које је уопште предвиђено Дејтонским мировним споразумом, нити Уставом БиХ, преноси РТРС.

"Закључке је усвојила Народна скупштина Републке Српске, која из свих важећих прописа црпи могућност и право да их усвоји. Савјет за провођење мира је самоорганизовано тијело одређеног броја земаља и организација, које нема ни акт о оснивању, ни акт о функционисању, што говори да је ријеч о тијелу које није утемељено у међународном праву и актима",  рекао је Додик упитан да прокоментарише изјаву амбасадора земаља чланица Управног одбора Савета за Спровођење мира који су одбацили Закључке НСРС.

Да је њихово организовање потпуна правна бесмислица, истакао је Додик, још тада, 1995. године упозорила је Паулина Невил Џонс, тадашњи политички директор Министарства спољних послова Велике Британије, на конференцији у Лондону, када се ово тело и самоосновало.

"Сви су знали да је ријеч о подвали, тако је Паулина Невил Џонс описала оснивање ПИК-а. Високи представник ни по Дејтнском споразуму, нити по резолуцијама Савјета безбједности УН нема никакву обавезу према Савјету за спровођење мира, те стога сматрам да је њихово дјеловање у прошлости, па и ово данас, мимо Дејтонског споразума и мимо било ког правно обавезујућег акта", нагласио је српски члан Председништва БиХ.

Оценио је да форум амбасадора у оквиру Управног одбора Савета за спровођење мира, који се у Сарајеву састаје с времена на време, нити има правно утемељење нити икакав смисао, посебно ако се узме у обзир да се без икаквог правног основа конастантно уплићу у унутрашња питања у БиХ, а позивају се на очување суверенитета те исте БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво