Нови избори у Северној Македонији и ћутање Атине

Грчка Влада се не изјашњава о новим изборима у Северној Македонији – и због тога јер име ове земље остаје осетљива тема за многе у Грчкој.

"Они немају шта да траже у ЕУ", рекла је у суботу увече једна жена са севера Грчке у програму једне локалне радио станице. Сложила се са својим претходником који је рекао следеће: "Они су гроб сестре Александра Великог пронашли код нас", алудирајући тако на проналаске у оквиру радова на изградњи метроа у Солуну.

И годину дана након Преспанског уговора античка романтика управља расположењем бројних Грка.

При томе политички развој у Северној Македонији има мало везе са антиком.

Након што су Француска и Холандија уложиле вето на почетак приступних преговора између ЕУ и Северне Македоније као и Албаније, и будућност северномакедонског премијера Зорана Заева је неизвесна.

2018. године је он расписао референдум о промени имена Македоније која је требало да оконча дугогодишњи сукоб са Грчком око имена.

При томе је он својим грађанима махао пасошима ЕУ и тиме окончањем политичке и економске изолације, којој су се надали. Након што је стигло "не" из Брисела - за април су расписани нови избори.

Једва да има подршке за Преспански споразум

За људе у грчкој Македонији овом блокадом се не мења ништа.

Преспански уговор је и даље неомиљен. На питање шта мисле о одлуци ЕУ да не покрене приступне преговоре са Северном Македонијом већина људи потамни у лицу и одмахне руком.

Само ретки су спремни да дају изјаву. "Све што се сада дешава може бити само погрешно", каже једна 46-годишња домаћица. Постоји, како она каже, само једна Македонија и то је она - грчка.

Она такође сматра да је од почетка преговора о промени имена све учињено погрешно.

Зато одлука из Брисела, по њеном мишљењу, није ништа друго до део ланчане реакције.

Млади људи испод 40 година на ситуацију често гледају опуштеније.

"Можда је боље да се ствари прво смире пре него што их ЕУ прими", каже једна 26-годишња студенткиња.

Један 37-годишњи кувар сматра да је одлука Брисела погрешна: "Они су све ове процесе покренули како би постали чланови ЕУ. То им се сада мора признати."

Ћутање Владе

Званична Атина - ћути. Уочи учешћа на свом првом самиту премијер Кирјакос Мицотакис је рекао да да се залаже за почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

На конференцији за грчке медије након одлуке Брисела он се изражавао опрезно и избегао, као и у већини јавних наступа, коришћење имена Северна Македонија.

При томе је говорио у првом лицу множине као да мора Тирану и Скопље да подсети да Грчка у оквиру регионалних конфликата задржава премоћ: "Ми (шефови држава и влада земаља чланица ЕУ - оп. ред.) тренутно не можемо да започнемо приступне преговоре са наша два суседа."

При томе је нагласио да Грчка подржава интеграцију Западног Балкана у ЕУ.

О новим изборима, који су у суботу најављени, Атина се за сада не изјашњава.

Ставрос Цимас, новинар и експерт за Балкан у угледном дневном листу Катимерини, није изненађен: "Мицотакисова влада је изразила спремност да се активно умеша у развој ситуације. Он је већ јасно показао да се неће противити имплементацији Преспанског уговора. Ипак, сигурно је једва заинтересован да почне додатну дебату око уговора за који је сам гласао."

Критике бившег премијера Алексиса Ципраса

Алексис Ципрас, вођа опозиције и бивши премијер, који је 2018. године на грчкој страни био одговоран за арбитражу спора око имена, критиковао је Мицотакиса због његовог ћутања.

У време у којем ЕУ неће да додели зелено светло за почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом изгледа да је Грчка потпуно одсутна, рекао је Ципрас.

"Премијер који се не усуђује да изговорити име суседне земље је судбину наше суседне земље и Албаније у погледу одлуке ЕУ једноставно прихватио и није чак ни затражио да се реформише правно стање грчке мањине која тамо живи", рекао је Ципрас.

Ципрасова странка Сириза приговара влади да се није довољно заложила за пријем Северне Македоније и Албаније, каже Ставрос Цимас.

"Било би вероватно боље за све да се ово поглавље пријемом у ЕУ једном за свагда реши", каже он и додаје да се сада мора сачекати и видети како ће се ствари одвијати.

Он такође каже да су изгледи да Зоран Заев изгуби изборе - велики.

При томе су пропала обећања ЕУ, према његовим речима, само један од разлога: "Независно од неколико реформских корака и спољне политике његова влада се у очима бројних грађана једва разликује од претходне премијера Груевског.

Скандали, корупција и манипулације у правосуђу су стално присутни, овај пут под плаштом социјалдемократије.

Сада постоји огромна опасност да се људи у Северној Македонији и Албанији окрену од Европе и потраже друге заштитнике", каже Цимас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво