Загреб изразио "зачуђеност и незадовољство" због доделе Нобелове награде Хандкеу

Хрватско министарство спољних послова реаговало је на доделу Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу изражавајући "зачуђеност и незадовољство" избором овогодишњег лауреата ове угледне награде.

"Не улазећи у питање Хандкеова књижевног опуса и квалитете његова литерарна изричаја, Министарство изражава забринутост због додјеле Нобелове награде особи политички ангажираној у давању потпоре великосрпској политици Слободана Милошевића деведесетих година прошлога стољећа", наводи се у  саопштењу хрватског министарства спољних послова.

"Та политика довела је до ратова на подручју бивше Југославије, тешких злочина на Косову и агресије на Републику Хрватску и Босну и Херцеговину, у којој су изгубљени многи животи, протјерано бројно становништво те уведена дуготрајна нестабилност у овоме дијелу Еуропе", истиче се у саопштењу.

Додају и да је "због геноцида и злочина против човјечности Милошевић одговарао пред Међународним казненим судом за бившу Југославију и преминуо је тек неколико тједана прије изрицања пресуде".

"Еуропску и свјетску јавност осупнула је и чињеница да је Петер Хандке одржао опроштајни говор на Милошевићевом погребу", наводи се у саопштењу.

Наглашавају и да су "амерички, британски те међународни ПЕН, као и бројни угледни филозофи и писци диљем свијета, оцијенили неприхватљивом ову одлуку Шведске краљевске академије, јер је ријеч о писцу који је нијекао повијесне истине те подупирао заговаратеље геноцидне политике".

Доделом Нобелове награде Петеру Хандкеу нарушен је углед и доведен у питање кредибилитет саме награде, закуљчује се у саопштењу хрватског министарства.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво