Без зеленог светла за преговоре са Северном Македонијом и Албанијом?

Француска и неке друге земље чланице нису још увек дале сагласност за отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, предлажући одлагање одлуке за март 2020. године и "промену методологије" проширења, о чему би коначна одлука требало да буде донета следеће недеље, сазнаје РТС у дипломатским изворима у Бриселу.

Отварање приступних преговора са Скопљем и Тираном ЕУ је одложила већ два пута, упркос снажном залагању већине земаља чланица и Европске комисије у прилог таквој одлуци.  До последњег одлагања дошло је у јуну ове године, када је саопштено да ће се ЕУ овој теми вратити најкасније у октобру.

Француска је, међутим, ставила до знања да би одлуку могла да подржи тек у марту 2020 године, и то уз претходни позитивни извештај Европске комисије. За овакав став "имају разумевања" и неке друге земље чланице, док су Холандија, Данска и неке друге чланице ставиле до знања да би у овом тренутку подржале почетак преговора са Северном Македонијом, али не и Албанијом, наводе дипломатски извори ЕУ.

Насупрот оваквом ставу, стоји већински број земаља чланица које сматрају да су обе земље испуниле све постављене услове за отварање преговора, и да би још једно одлагање озбиљно нарушило утицај ЕУ у региону, као и кредибилитет укупног процеса проширења.

Осим одлагања до марта 2020, Француска се заложила и за ревизију садашње методологије проширења ЕУ, што би требало да буде саставни део одлуке о отварању преговора са Скопљем и Тираном.

"Предложена промена методологије би требало да обезбеди стваран и иреверзибилан напредак у реформама током приступних преговора, с обзиром да постоје примери стаганације, па и назадовања код земаља кандидата. Међутим, већина земаља чланица сматра да расправа о евентуалној промени методологије не би требало да одложи отварање преговора са Албанијом и Северном Македонијом, јер би то било схваћено као покретна мета и само још један изговор за одлагање", преноси дипломатски извор ЕУ.

Земље чланице покушаће још једном ове недеље на нивоу амбасадора при ЕУ да дођу до компромиса о почетку преговора са Тираном и Скопљем, у супротном, следеће недеље ће расправа бити подигнута на ниво Савета министара, а по потреби и на ниво шефова држава и влада на самиту 17. и 18. октобра у Бриселу.

Извори у ЕУ најављују да би на самиту ЕУ том приликом могла да буде одржана и шира расправа о политици проширења, под условом да горуће питање Брегзита на одузме време за такву дебату.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво