Аустрија брине због новог блока "Кршког"

Најава словеначког премијера Марјана Шареца да је његовој држави потребан други блок нуклеарне електране у Кршком изазвала је негативне реакције у Аустрији која се одрекла атомске енергије и у којој су још 90-их година прошлог века захтевали затварање те нуклеарке.

Реакције на најаве изградњи новог блока "Кршког" посебно су оштре у јужним деловима Аустрије, у покрајинама Корушка и Штајерска, преносе словеначки медији.

Штајерски званичник Михаел Шикхофер, члан Социјалистичке странке (СПО) рекао је да је градња другог блока у Кршком, након што садашњи реактор 2043. године по садашњим плановима буде угашен, "неприхватљива", пренела је Хина.

Лидер корушке десничарске Слободарске странке Гернот Дарман, у покрајини где су на власти конзервативци, такође је најавио да ће организовати "масовни" протест против градње другог нуклеарног блока у суседној држави.

Шарец је у четвртак у разговору с руководством нуклеарке у Кршком подржа став да би Словенија у своје средњорочна стратешка документа морала да угради градњу другог нуклеарног блока.

Како је нагласио, од атомске енергије зависи велики део енергетског биланса и држава мора бити сигурна да ће и у будућности имати довољно електричне енергије ако жели економски развој.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 24. авг 2019, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Rešenje

Prekinuti izvoz struje Austriji, a na reci Dravi izgraditi maksimalne moguće kapacitete hidroelektrana, pa će onda i Austrijanci izgraditi nuklerku i to kod Beča!

(субота, 24. авг 2019, 12:01) - Drmr [нерегистровани]

@Krsko

Za vreme gradnje atomske elektrane Krsko bili su komunisti na vlasti,jel neko smeo njima da se suprostavi.?Krsko nisu Slovenci sami izgradili vec je ucesvovala cela YU,sa izgovorom da ce svi imati vise struje.Kredite za Krsko svi su otplacivali.Kome danas pripada atomska elektrana Krsko?

(субота, 24. авг 2019, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Krško

Sećam se kada su bile restrikcije struje po celoj Jugoslaviji da bi se narod uverio da nemamo dovoljno struje i da mora da se gradi nuklearna centrala. Jugoslavija? Nema struje? Pored toliko vode i uglja. Mi struju više izvozimo nego što trošimo. Ta centrala niti je tad nekome trebala niti sad. To treba da se zapakuje i odvede u istoriju zauvek a ne nadograđuje. Ali... pojedini političari se ne bi hleba najeli da ne lobiraju i povode se za svojom moralnom manjkavosti na opštu propast. Kako onda tako i danas.

(субота, 24. авг 2019, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

sta ce Sloveniji nuklearna centrala, to je mala zemlja i sad njim treba nuklearka...sa razlogom se bune,i treba da se bune i da in EU zabrani...