Црна Гора чека МСП

Црна Гора неће успостављати дипломатске односе са Косовом пре одлуке Међународног суда правде, изјавио потпредседник Владе Црне Горе Светозар Маровић. Црној Гори је наијскреније стало до најбољих односа са Србијом, истакао је Маровић.

Потпредседник Владе Црне Горе Светозар Маровић изјавио је да је Црној Гори најискреније стало до најбољих односа са Србијом и да неће успостављати дипломатске односе с Косовом пре одлуке Међународног суда правде.

Маровић, који је потпредседник владајуће Демократске партије социјалиста, рекао је за београдски дневник "Данас", да неуспостављање дипломатских односа с Косовом, док је расправа пред Међународним судом правде у току, није званичан став Подгорице, али да не види разлоге за било какво пожуривање.

Влада Црне Горе ће најозбиљније узети у обзир све околности у разматрање пре евентуалног одлучивања о успостављању дипломатских односа с Приштином, рекао је Маровић и додао да не види препреке за то, ни разлоге за журбу.

Упитан да ли ће Црна Гора преиспитати одлуку о признању независности Косова уколико Међународни суд правде донесе одлуку у корист Србије, Маровић је рекао да ће Црна Гора с поштовањем размотрити сваку одлуку тог суда.

Маровић је истакао да блискост Црне Горе и Србије неће угрозити различита искушења кроз која пролазе, да су обе и данас на путу изградње нових односа, европске будућности региона и да је потребно да се разумеју и помогну једна другој.

Истичући да Србији припада будућност у ЕУ и пожелевши јој успех на том путу, Маровић је рекао да Црна Гора није учинила Косово независним, него грађани Косова и велике силе, а Црна гора је прихватила реалне околности, "имајући у виду да било каква њена одлука не може променити реалност, али може штетити њеним (црногорским) интересима".

На питање о захтеву Србије да отвори три конзулата у Црној Гори, Маровић је одговорио да су министарства иностраних послова Србије и Црне Горе нашла решење за то питање и да је важно знати "шта чему служи" и "како помоћи да грађанима у Црној Гори и Србији конзулати служе".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво