Ситуација на Халкидикију се стабилизује, девојчица из Србије се опоравља

После синоћњег невремена које је захватило грчко полуострво Халкидики, ситуација се полако стабилизује. Шесторо повређених српских туриста је пуштено кућама, а једна девојчица је задржана у солунској болници. У туристичким агенцијама наводе да наши грађани нису тражили да прекину летовање, а за сада нема ни отказивања аранжмана.

Север Грчке синоћ је погодило разорно невреме. Према последњим информацијма, погинуло је седам страних држављана, а више од 120 је повређено. Тринаестогодишња девојчица из Србије смештена је у солунску болницу, а наш конзулат је у контакту са родитељима.

"Временске прилике су се смириле. Цео дан није било падавина, било је сунчано, што омогућава грчким службама да санирају последице овог невремена. Према нашим сазнањима, ситуација ће бити потпуно сређена на Kасандри. Штро се тиче наших грађана, цео дан немамо позива, што је добро, а остала је информација да је шест наших држављана повређено лакше, и једна девојчица је хоспитализована овде у Солуну у болници. Са њом су родитељи, отац нам је пренео да је она добро, и да ће се упутити ка Србији у што краћем року. Предвиђа се потпуна стабилизација времена у току вечери и ноћи, значи не очекују се никакве нове падавине", изјавила је за РТС конзул Србије у Солуну Драгана Глишић.

Грчко министарство здравља саопштило је да је у здравственом центру у Неа Мудањи прегледано 120 особа, од којих је девет хоспитализовано у болници Папаниколау у Солуну, где се једна жена налази на интезивној нези. Дванаест особа је смештено у болницу Полигирос на Халкидикију, а петоро деце у Гениматасу са лакшим повредама.

Осим телефонским путем, које су у појединим местима још у прекиду, туристичке агенције које су у сталном контакту са својим туристичким местима у којима се налазе наши туристи, окачили су обавештења за родбину путника који се налазе на Халкидикију.

Према последњим информацијама, ситуација на Ситонији се полако стабилизује, стиже вода, струја, а успостављају се и телефонске везе и интернет.

На Касандри још нема струје, па агенције не могу да успоставе везе са својим водичима у појединим местима. Очекује се да се ситуација стабилизује до јутарњих сати.

Новинарка РТС-а која борави у Торонију на Ситонији каже да у том месту и Неос Мармаросу струје нема већ 24 сата.

Према њеним речима, олуја праћена јаком кишом и грмљавином носила је све пред собом, а вода је навирала и у апартмане.

Вођени искуством од прошле године, када је та места такође погодила олуја, људи су измештали аутомобиле на више тачке и припремали документа и новац како би били у стању приправности за напуштање летовалишта.

Информације наши грађани махом добијају од мештана, а снабдевање је отежано јер је већина продавница још затворена. 

Грчки председник и премијер изразили саучешће

Грчки председник и премијер, Прокопиос Павлопулос и Kирјакос Мицотакис, изразили су најдубље саучешће породицама жртава снажног невремена на полуострву Халкидики и пожелели су брз опоравак повређенима.

"Влада ће учинити све што може да реши проблеме настале због олује на Халкидикију у среду", навео је Мицотакис, пренела је АНА.

Грчки председник је у кратком саопштењу изразио саучешће породицама жртава и пожелео брз опоравак хоспитализованим особама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво