Река Укрина окер боје, грађани Дервенте узнемирени

Грађани Дервенте и околних места алармирали су градске власти, али и јавност, због необичне окер боје ријеке Укрине, пошто страхују од могуће еколошке катастрофе. Из локалне инспекције кажу да је необична боја последица испирања рудаче у руднику Станари.

Фотографија на којој је ријека Укрина окер боје брзо се проширила друштвеним мрежама, а о Укрини се расправљало и у клупама локалне скупштине, пишу бањалучке Независне.

Одборницa у Скупштини општине Дервенте Сања Димитрић каже за Независне да је на седници предвиђеној за пропитивање представника власти упитала да ли се обавља микробиолошка анализа воде ријеке Укрине на купалиштима и каквог је квалитета.

"Ријеч је о јавним купалиштима и сматрам да би грађани требало да знају да ли су они и њихова дјеца безбједни. Добила сам одговор да таква контрола постоји само на базенима те да је практично немогуће вршити контролу ријечних вода", навела је Димитрићева.

Додала је да је питање поставила по узору на друге општине и град Бањалуку, који тестира воду на рекама Врбас и Врбања.

"Неколико дана касније су ми јавили из Одјељења за инспекцијске послове да су ангажовали инспекторе, еколошке и водне, као и Јавно предузеће 'Воде РС', те да су изашли на терен, а чак су екипу послали и рудник ‘Станари‘", навела је Димитрићева.

Истакла је да су јој из тог одељења кратко јавили да су узорци воде узети и да ће сви на време бити информисани када резултати стигну.

"Није проблем ако је у питању муљ из рудника, али ја не вјерујем да је само то у питању. Ово не представља проблем само за наше грађане који се купају на овој ријеци, проблем је што ова ријека пролази кроз насељена подручја, те ако има неких хемијских састојака у води, то утиче на сав живи свијет, биљке и животиње", додала је Димитрићева.

Милорад Симић, начелник Дервенте, рекао је јуче за бањалучки лист да су проблем необичне боје реке Укрине досад пријавили углавном родитељи са децом и да је о томе информисано локалну инспекцију.

Истакао је да су у Одјељењу за инспекцијске послове након изласка на терен рекли да ситуација није алармантна те да је необична боја последица испирања рудаче у руднику Станари.

"Одреаговано је на начин како треба, инспектори су узели узорак и сада чекамо резултате које ћемо вјероватно брзо добити", закључио је Симић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво