Хрватска, осумњичени за напад на Србе ухапшени па пуштени

Хрватска полиција ухапсила је па пустила уз прекршајну пријаву и изречену меру опреза двојицу младића осумњичених да су у недељу ујутру у Супетру на Брачу напали пет млађих људи, сезонских радника. Они су, како се сумња, нападнути јер су двојица сезонаца српске националности.

Хрватска полиција је након испитивања пустила двојицу младића који су осумњичени за напад на сезонске раднике у Супетру на Брачу, који се по свему судећи догодио јер су двојица младића у нападнутој групи била српске националности.

Двадесетдвогодишњем младићу изречена је мера опреза због наношења тешких телесних повреда ватрогасцу, који је стао у одбрану нападнутих, јавља портал Индекс.

У време напада био је под утицајем алкохола, а на испитивању није негирао напад, само је рекао да се ничега не сећа, сазнаје Индекс у Државном тужилаштву.

Ухапшени деветнаестогодишњак је након испитивања у полицијској станици пуштен уз прекршајну пријаву због кршења Закона о јавном реду и миру и Закона о сузбијању дискриминације.

Полиција је саопштила да и даље истражује инцидент на Брачу, како би дошла до осталих младића из групе која је напала сезонце.

Инцидент се догодио у ноћи у суботу на недељу након фудбалског турнира Торцида куп у Супетру на Брачу. Неколико особа је напало сезонце, тројицу младића из Славоније и девојку из Вараждина, које је штитио ватрогасац (26) задобивши у том метежу вишеструку фрактуру носне кости.

Повод за напад била је национална нетрпељивост, јер је неко из групе нападача питао "где су Срби", преноси Далматински портал речи младића који је и сам био жртва напада.

Напад осудили и Срби и Хрвати

Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке, није изненађен због инцидента.

"Ако се на стадионима узвикује убиј Србина, ако се на концертима узвикује убиј Србина, ако се скандира 'за дом спремни' на стадионима и концертима и ако су стадиони и концерти одређених певача национални идоли и оријентири за понашање младих људи, а не врховни политички и морални предмети онда није чудо што се то догађа и догађаће се све док се то не промени", каже Пуповац.

Хрватска председница и премијер, Колинда Грабар Китаровић и Андреј Пленковић, осудили су напад на сезонске раднике.

"Осуђујем сваку врсту насиља, тако и овај случај у Супетру на Брачу. Такво понашање је неприхватљиво. Хрватска је сигурна земља, добрих људи, који зазиру од појединаца који оваквим понашањем нарушавају слику своје земље", написала је на на Твитеру Грабар Китаровић.

Пленковић је оштро је осудио напад на Брачу, а упутио је саучешће породици трагично преминулог Радоја Петковића, потпредседника Савета српске националне мањине Каства, који је подлегао повредама задобијеним у недавном бруталном напада на подручју општине Вишково.

Инцидент су осудили брачки ватрогасци, градоначелница Супетра Ивана Марковић, али и странка Паметно која сматра да одговорност за такве изгреде сносе сви они који у политичком и јавном животу отворено заговарају нетолеранцију и неприхватање других и другачијих.

Градоначелница Марковић је најавила да ће укинути финансирање Торцида купа и забранити његово одржавање на градским теренима.

Напад је уследио само месец од када је претучен потпредседник Већа српске националне мањине Града Каства Радоје Петковић, који је данас и преминуо од последица.

Њега је претукао Илија Главић, мотиви напада још нису расветљени, a Пуповац сматра је у питању окрутно убиство из мржње, "посебно уколико су тачне индиције да особа која је то учинила има такву ратну биографију".

У низу новијих напада на Србе у Хрватској је и онај из фебруара, када су у Сплиту нападнути ватерполисти Црвене звезде.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво