Албанија, предао се "балкански Пабло Ескобар"

Један од најтраженијих албанских кријумчара дроге Клемент Балили предао се полицији након што је три године провео у бекству и после десетак безуспешних полицијских акција његовог хапшења.

Клемент Балили, кога су медији прозвали "балканским Паблом Ескобаром", избегава хапшење од маја 2016. године захваљујући наводним политичким везама и мрежи подршке коју је развио у Саранди, граду на југу Албаније.

У фебруару 2017. године, под притиском западних савезника, Албанија је хапшење Балилија ставила међу приоритете с обзиром на то да се његов "ланац дроге" проширио на територије суседних земаља и НАТО савезника.

Албански министар унутрашњих послова Сандер Лешај изјавио је новинарима да је предаја Балилија резултат "свеобухватне, дуге и комплексне операције спроведене у сарадњи са албанским партнерима".

Упитан шта је Балилију понуђено за предају, Лешај је одговорио: "Загарантован фер правни поступак."

На хапшење Балилија више пута је позивао и амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу, због чега је албански премијер Еди Рама позвао полицију да се постара да он буде у притвору пре доласка Луовог наследника, пренео је Ројтерс.

Агенција АП је пренела да је Балили био истакнути званичник локалне администрације у Саранди, као и да се крио након што је Грчка за њим расписала налог за хапшење.

Балили одбацује оптужбе, а у јавности се појавио и када га је грчка полиција, у сарадњи са америчком агенцијом за борбу против дроге, оптужила за транспорт 700 килограма канабиса у Грчку.

Убрзо после тога је почео да се крије.

Балили има двојицу адвоката, једног у Грчкој и другог у Албанији, а обојица сматрају да докази против њиховог клијента нису довољно јаки.

Албански премијер Еди Рама је изјавио да хапшење Балилија представља "велики корак у борби против организованог криминала".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво