"Мит о Јасеновцу", релативизација историје у Хрватској

У јутрошњој емисији "Добро јутро, Хрватска" на ХРТ-у представљен је тзв. Фестивал домољубног филма. Водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм "Мит о Јасеновцу" и филм Јакова Седлара "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018". "Мит о Јасеновцу", између осталог, релативизује злочине и умањује број жртава.

У добу историјске митологије, како га је описао Ерик Хобзбаум, један мит добија рекламу. Гледаоци су од водитељке на ХРТ-у могли да чују препоруку за књигу и филм "Мит о Јасеновцу", као и филм Јакова Седлара "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018".

Графичко решење филма "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018" слично је америчком споменику "Маунт Рашмор". Приказане су хрпе пожутелих лобања изнад којих се налазе ликови Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића. 

Смиљан Томашевић из Удружења хрватских добровољаца "домовинског рата" верује да је Хрватска зрело демократско друштво, да се може суочити с прошлошћу, те да треба "ићи с истином".

"Крајње је време да се не делимо на леве и десне и да морамо прихватити прошлост онакву каква јесте, па проговорити и о злочинима након Другог светског рата", поручује Томашевић.

Представници Срба то тумаче другачије.

"Ми већ дуже време пратимо ту појаву, тај снажан говор мржње према Србима, њиховим организацијама и лидерима. То се развија, нажалост, уз подршку Католичке цркве и једног дела хрватске политике – од маргиналних сфера и долази од мејнстрим медија, попут ХРТ-а и то је за нас звоно за узбуну", сматра председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

Забринутост због порицања злочина у Јасеновцу 

У "Миту о Јасеновцу", Роман Љељак НДХ назива младом хрватском државом, усташе симпатише, а Јасеновац зове сабирним и радним логором.

Историчар Предраг Марковић указује да је најпроблематичнији део ове афере то што национални сервис Хрватске пропагира величање најстрашнијег логора.

"На РТС-у не можете да замислите да би водитељи јутарњег програма хвалили логор Сајмиште", додаје Марковић.

Историчар Милан Гулић истиче да таквим књигама није место не само на државној телевизији него ни на било којој озбиљној телевизији, јер им се, каже, на тај начин даје на значају и тако постају прихватљиво штиво.

Недавно су овим поводом реаговали и из Спомен-подручја Јасеновац забринути због све чешћих случајева умањивања и порицања злочина почињених у истоименом логору, а који се догађају у јавном простору.

"Није разлика у нијансама, не утврђујемо различите бројке, па се споримо око тога, овде човек негира да је Јасеновац био логор смрти – а био је, да је био логор масовног уништења – а био је, да је био највећи концентрациони логор у окупираној Европи ван територије Немачке", напомиње Гулић.

Предраг Марковић истиче да Хрватска мора да сазри и да одбаци најстрашнији део свог наслеђа.

"Она има и светлију страну историје коју, на жалост њених националиста, дели са Србима. Оно што је најбоље у Хрватској је заједничка антифашистичка борба са Србима у 20. веку", каже Марковић.

У одбрану историје од политике неки су одавно стали. Иако казне нису уједначене, за негирање Холокауста у многим државама ЕУ кривично се одговара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво