Лавров у Бањалуци: Размотрен однос централних власти БиХ и Српске

Заједнички став Републике Српске и Русије је да Високи представник међународне заједнице, као и стране судије у Уставном суду треба да оду из БиХ и да је недопустиво мешање са стране у унутрашње односе у тој држави, саопштено је на заједничкој конференцији за новинаре председника РС и шефа руске дипломатије, Милорада Додика и Сергеја Лаврова.  Додик одликовао Лаврова Орденом Републике Српске на огрлици. 

"Руска Федерације је за нас пријатељ и желимо да развијамо сваке могуће односе, пре свега економске, али културне, политичке и сваке друге односе", рекао је Милорад Додик додајући да је Република Српска онемогућила БиХ да уведе санкције Русији.

Додик је одбацио било какве спекулације и тврдње које говоре о лошем утицају Русије на РС и истакао да је Русија за РС пријатељ, који помаже на, како је рекао, свим нивоима.

Одбацивши тврдње о руском утицају на Републику Српску, Додик је одбацио и наводе да је "руски човек" и истакао да је "српски човек и да поштује и воли Русију те да је вештачка и наметнута та прича због антируске хистерије".

"Данас смо разговарали о достигнућима које смо имали и нашим плановима за будућност РС", рекао је Додик и нагласио да посебну захвалност Русији дугује за резолуцију о Сребреници у Савету безбедности на коју је уложен руски вето.

"Желим да захвалим у име српског народа и РС. То питање за нас ће остати вечито уписано као доказ нашег пријатељства", рекао је Додик.

Навео је да су две делегације разговарале о економским питањима и о томе на који начин сарађивати даље.

Лавров је рекао да му је драго што се налази у БиХ те да је са председником Српске размотрен однос централних власти државе БиХ и Републике Српске.

"Ми смо заинтересовани да развијамо односе у свим областима. Пораст робне размене са БиХ се пуно односи на РС, пре свега због воћа и поврћа", рекао је Лавров додајући да је било говора о томе да се што пре створе услови за извоз меса и млека.

Лавров је подсетио да је са "Гаспромом" потписан споразум о градњи фабрике у Зворнику наглашавајући да се нада да ће се течни гас из те фабрике користити не само у Српској, него и у Србији.

На састанку су размотрена и регионална питања, а како је рекао Лавров, било какве реформе у БиХ су могуће уз договор два ентитета и три народа, те нагласио да се Русија залаже за поштовање Дејтонског споразума.

Лавров је рекао да је недопустиво наметање са стране става да ли је неко на страни или против Русије.

Додик одликовао Лаврова 

Милорад Додик је одликовао Лаврова за рад и изванредне заслуге на развијању и јачању свести српског народа у борби за слободу и независност, као и за изузетно значајан допринос учвршћивању политичких и пријатељских односа Српске и Русије.

У Административном центру Владе Српске у Бањалуци пре тога је одржан састанак председника Српске Додика и Лаврова, коме су присуствовали премијерка Српске Жељка Цвијановић, шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић, заменик министра иностраних послова Русије Александар Грушко, директор Четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Александар Боцан-Харченко и амбасадор Русије у БиХ.

Одржан је и састанак Додика и Лаврова са делегацијама Републике Српске и Русије, којем су присуствовали Недељко Чубриловић и бројни министри у Влади Српске.

Лавров је Бањалуци имао састанак и са министрим иностраних послова Србије Ивицом Дачићем. Двојица министара присуствовали су церемонији полагања камена темељца за изградњу Српско-руског храма и културног центра, сагласили су се да односи Москве и Београда напредују на сваком плану и да су међусобни односи достигли веома висок ниво стратешког партнерства.

Лавров је, иначе, у Бањалуку допутовао из Сарајева где га је на аеродрому дочекала премијерка Жељка Цвијановић. Током преподнева је разговарао најпре са члановима Председништва БиХ, а потом и са шефом дипломатије БиХ Игором Црнатком.

Посету Лаврова пратио је велики број медија. Током вечери Лавров је отпутовао из Бањалуке, а са бањалучког Аеродрома испратила га је премијерка РС Жељка Цвијановић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво