Македонија, повратак "краља"

Бурна дипломатска активност у Македонији десетак дана пред референдум, којим ће у великој мери бити одлучена будућност ове земље. Последњи у таласу западних дипломата, у Скопље се вратио и некадашњи изасланик ЕУ Алан ле Роа, који је, својевремено, у истраживањима јавног мњења био знатно популарнији од локалних политичара. Пре њега, подршку споразуму са Грчком пренели Ангела Меркел, Себастијан Курц, Џејмс Матис, Јенс Столтенберг, Хајко Мас и Џејмс Робертсон.

Кампања пред историјски референдум у Македонији, на којем ће се око 1,6 милиона уписаних бирача изјаснити о споразуму са Грчком, улази у завршницу. Нешто више од недељу дана пред гласање, Скопљем су већ продефиловала готово сва велика имена западне политике, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел, њеног министра одбране Хајка Маса, аустријског канцелара Себастијана Курца и америчког министра одбране Џејмса Матиса.

У међувремену, Скопље је са сличним порукама посетио и шеф НАТО-а Јенс Столтенберг, а као последњи у серији западник званичника у главни град Македоније стигао је Алан ле Роа, који је оставио дубок траг у тој држави управљајући напорима да се смире страсти настале после сукоба 2001. године, који су Македонију довели на ивицу грађанског рата.

"Споразум није савршен, али је важан... Први договор између Де Гола и Аденауера био је пуно критикован. Тај споразум није био савршен, као што није ни овај, али је отворио пут савршеном помирењу Француске и Немачке", рекао је Ле Роа у Скопљу.

Ле Роа, који је био регионални администратор УН у Пећи, изасланик ЕУ у Македонији и шеф мировних операција Уједињених нација, рекао је и да је у Скопље дошао како би подржао грађане ове државе пред "историјски тренутак".

Француски дипломата је због начина на који је управљао кризом после сукоба у Македонији 2001. године постао права звезда локалне политичке сцене, па се у неколико наврата у истраживањима јавног мњења котирао знатно боље од домаћих политичара. Пред крај његовог мандата 2002. године, покренута је иницијатива да се кандидује за председника Македоније.

Порука француског дипломате, суштински, представља наставак офанзиве коју су покренули Меркелова и Курц. Канцелари Немачке и Аустрије су снажно подржали евроатлантске интеграције Македоније и позвали грађане те државе да 30. септембра изађу на биралишта, покушавајући да влади у Скопљу помогну у решевању јединог отвореног питања пред наредни викенд: Да ли ће се наредне седмице на биралиштима појавити довољно бирача?

"Постојао је спор између ваше земље и Грчке и морало је да се нађе решење. Зато су питање имена и питање чланства повезани. И ви 30. септембра имате могућност, исто као пре 27 година, да гласате да ли ћете припадати ЕУ и НАТО-у, а то истовремено значи прихватање договора са Грчком", рекла је Меркелова.

Амерички министар одбране Џејмс Матис се мање бавио излазношћу, али је зато упозорио премијера Зорана Заева на напоре Русије да "искористи свој новац и утицај да изгради опозицију на предстојећем референдуму".

"Ми не пребацујемо новац људима иза сцене, ми не састављамо партије које контролишемо или покушавамо да контролишемо", рекао је Матис. Истичући да га, како тврди, мешање Русије забрињава, Матис је рекао да САД не желе да виде да Русија у Македонији ради "оно што је покушала у толико много земаља".

Заев је пак рекао да "нема никаквих доказа о било каквом утицају Русије". "Русија и Македонија су пријатељи и Москва нема ништа против интеграција Македоније у ЕУ, али је против наше интеграције у НАТО", рекао је Заев.

Референдум у Македонији одржава се 30. септембра. Право гласа има око 1,6 милиона грађана те државе. За успех изјашњавања потребно је да на гласачка места изађе више од 50 одсто уписаних бирача.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво