Иванов одбија да потпише Закон о употреби језика

Председник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је да неће потписати указ о примени Закона о употреби језика, који албански уводи као други званичан језик у Македонији, преноси агенција МИА.

Пошто је Собрање синоћ, без расправе о више од 35.000 амандмана опозиције, усвојило тај закон, Иванов је саопштио да неће потписати указ о проглашењу закона који је донесен на такав начин, ван свих процедура, без дебате о амандманима, наводећи да му то не дозвољавају Устав и савест.

"Закон о употреби језика на начин на који је написан и изгласан изазива потпуну блокаду у раду институција. У условима блокаде институција, вероватноћа је велика за отварање питања редефинисања нашег уставног поретка", рекао је Иванов.

Председник сматра и да је поменути закон "неправедан, репресиван и фаворизује само један језик".

"Тако ће проузроковати тензије и представљати претњу међунационалном суживоту. Као председник државе то нећу дозволити. Стога, нећу потписати уредбу о проглашењу овог закона усвојеног у овом облику", рекао је председник Иванов касно синоћ у обраћању јавности.

Иванов је упутио озбиљне оптужбе на рачун премијера Зорана Заева и парламентарне већине.

"Овај закон је израз тираније парламентарне већине у односу на већину грађана Македоније. Већина људи никада није гласала, нити би гласала за политички програм који обезбеђује такав закон, који је неуставан, антидржавни и штетан. Такав неправедан закон не заслужује да се зове закон", рекао је Иванов.

Иванов нема право на нови вето? 

Македонски председник је раније већ искористио право вета за Закон о језицима. Медији тврде, позивајући се на Устав, да Иванов потписивање може да одбије само једном.

"Председник може да одлучи да не потпише декрет о проглашењу закона, али само након првог гласања. Према члану 75 Устава Републике Македоније, након враћања закона у парламент, посланици га поново разматрају и ако га усвоје већином гласова укупног броја посланика, председник је обавезан да потпише декрет о проглашењу", наводи македонски портал Журнал на албанском језику.

У Уставу се, међутим, не даје одговор на питање шта ако председник ни други пут не потпише закон.

Позивајући се на тумачење правних стручњака, портал пише да је могуће да закон одмах буде објављен у Службеном листу ради покретања званичне процедуре или подношења захтева Уставном суду да утврди надлежности и спроведе управни поступак.

Председник македонског парламента Таљат Џафери изјавио је да ће Иванов прекршити Устав уколико не потпише указ.

Џафери на конференцији за новинаре није, међутим, желео да коментарише шта ће се догодити уколико Иванов, ипак, не потпише закон.

"Нећу да коментаришем шта ће се десити ако не потпише. Члан 75 Устава Републике Македоније је такође јасан и каже да, ако већина од укупног броја посланика гласа, што је случај са овим законом, председник је у обавези да потпише указ о његовом проглашењу. Уколико то не учини, крши Устав", рекао је Џафери.

Џафери није желео да коментарише ни најаву лидера ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицковског да ће против њега поднети пријаву за флагрантно кршење Устава и закона.

Политички аналитичар Петар Арсовски рекао је за РТС да закон сам по себи погоршава политичку ситуацију и да је прави нестабилном. Међутим, Арсовски не очекује неку вћу дестабилизацију у Македонији.  

Овај закон подржала су 64 од 120 посланика у Собрању, чиме је стављена тачна на двомесечно натезање власти и опозиције око усвајања овог акта.

Собрање је средином јануара већ донело овај закон, али је тај акт враћен у скупштинску процедуру пошто је председник Ђорђе Иванов одбио да га потпише.

Изгласавању Закона о језицима претходио је инцидент, пошто је доскорашњи лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски пришао столу председника парламента, извадио Џаферијеву картицу из система за гласање и пролио воду по столу, након чега је Џафери прогласио паузу.

Између Џаферија и Груевског стало је обезбеђење, па је инцидент прекинут.

Због подигнутих тензија након усвајања Закона, око зграде Собрања у Скопљу и данас су превентивно подигнете безбедносне мере.

Број припадника полиције повећан је јуче у Скопљу и више градова у Македонији, саопштено је из МУП-а, преноси телевизија Телма.

Иначе, прошле ноћи у Виници је запаљено возило посланице Славице Шумански Митве.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво