Хрватска: "За дом спремни" може понекад, петокрака није спорна

Владина Комисија за суочавање с прошлошћу доставила је премијеру Андреју Пленковићу закључке и препоруке за коришћење симбола тоталитарних режима, у којима се каже да је усташки поклич "За дом спремни" неуставан, али у изузетним ситуацијама ипак допустив, док звезда петокрака није спорна.

Андреј Пленковић је рекао да – будући да је питање рада тог тела било повезано и с конкретним случајем ХОС-ове плоче која је била постављена у Јасеновцу – јесте и његов став исти ставу Комисије, да је поздрав на тој плочи супротан Уставу Републике Хрватске.

"Јасно је да је и Комисија рекла, а то је чврст и недвосмислено и мој став, да је поздрав који је на тој плочи и који је регистрован као део статутарних одредаба одређених удружења које се вежу за активност ХОС-а у 'домовинском рату', супротан Уставу Републике Хрватске. Ту нема никаквих дилема и Комисија је јасно то рекла у својим препорукама", рекао је Пленковић.

Додаје да је Комисија уважила чињеницу да се у стриктно правно гледајући прописаним ситуацијама усташки поздрав ипак може користити као изузетак уз претходно прибављену дозволу.

Према његовим речима, "За дом спремни" у грбу ХОС-а се изузетно може користити у ситуацијама када је реч о гробљима и местима где се обележава погибија, где су учесници били припадници ХОС-а.

На констатацију новинара да се у овој ситуацији дозвољава нешто што је противуставно, те колико далеко се може ићи са толерисањем неуствних ствари, Пленковић је да нема ничега што би се могло квалификовати на тај начин. 

"Нема одлазака далеко, нема никаквих дилема. Нема ничега што би се могло квалификовати на тај начин. Децидирани смо и јасни: Осуда НДХ и свега што има везе с усташтвом, ту нема дилема. Оно што сте ви навели сада и оно што је реалност у последњих 30 година, у околностима агресије на Хрватску, нешто је што је Комисија препознала, али је исто тако томе приступила рестриктивно, у јасним оквирима", навео је Пленковић.

Додаје да то не значи да хрватске државне институције толеришу нешто што је неуставно.

"То не значи да институције хрватске државе толеришу нешто што је неуставно, него се темељно одваја нешто према чему се јасно одредио и Фрањо Туђман још 1992. и немамо око тога никаквих дилема", поручио је хрватски премијер.

Значи ли то да ће ХОС-ова плоча са уклесаним усташким покличом бити враћена у Јасеновац, питање је за сада без одговора.

Премијер је рекао да документ који је добио од Комисије има тридесетак страница и да је подељен у две велике целине.

Један је, навео је, општи оквир који на рационалан и методолошки начин дефинише све кључне појмове и проблеме с којима се хрватско друштво суочавало за време владавине тоталитарних режима и јасно се одређује према култури сећања.

Други део документа, додао је, односи се на правно регулисање симбола тоталитарних режима и узима у обзир постојећи уставни и законски оквир у РХ.

"Зато ћемо те препоруке темељно анализирати и видети како нам могу помоћи у даљем креирању законодавног оквира", рекао је Пленковић.

Додао је да је све то било потребно да би се премостиле "велике идеолошке поделе" и да би се Хрватска окренула ка будућности и према толерантном и укључивом друштву".

Влада ће, рекао је, проучити документе и у складу са проценама предузимати даље кораке у смислу унапређења законског оквира.

Пленковић је новинарима препоручио да добро изуче поменуте документе.

Кусић: Поздрав противуставан

Председник Владине Комисије Хрвоје Кусић претходно је рекао да изузетак у коришћењу усташког поздрава не мења чињеницу да је он противуставан.

С друге стране, рекао је, сви знамо да су црвена звезда и комунистички симболи који означавају антифашистичку борбу симболи који су били двозначни.

"Они имају и негативну конотацију у вези са кршењем људских права и масовним злочинима, али имају и позитивну конотацију у антифашистичкој борби, тако да је овај део који се односи на антифашистичку борбу неспоран, док препоруке предвиђају да онај део обележја који се могу подвести под чл. 39 Устава, а то је промовисање мржње или насиље, у том случају он може остати, али то је препуштено законодавцу, који то може уредити законским актима", рекао је Кусић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво