Срби чекају на конкретне потезе Загреба

Прошле недеље хрватска председница обећала је да ће и Загреб радити на побољшању положаја и права Срба у тој земљи. Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта се нада да ће институције у Хрватској убрзати ексхумацију посмртних остатака Срба са десетине познатих гробних места.

На конкретне потезе и иницијативе Загреба још се чека, каже за РТС председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

Очекује се да ће хрватска председница разговарати с представницима удружења несталих Срба али се још не зна када. То очекују и у Србији.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта се нада да ће институције у Хрватској убрзати ексхумацију посмртних остатака Срба са десетине познатих гробних места и, с друге стране, да ће убразати ексхумацију 1.000 посмртних остатака који се налазе у заводима за судску медицину у Загребу, Осијеку и Сплиту.

Линта је, у одвојеном саопштењу, навео да је председник Србије Александар Вучић испунио договор који је постигнут на састанку са хрватском председницом у Загребу да ће примити представнике хрватске националне мањине и представнике несталих Хрвата.

"Председник Вучић је послао јасну поруку да се Хрвати не смеју осећати угрожено и да ће бити интегрисани у све сегменте друштва, као и да ће државни органи учинити све у проналажењу и расветљавању судбине несталих", навео је Линта.

Линта је истакао да је кључна ствар да Хрватска "покаже стварну политичку вољу да побољша положај преосталих Срба, да почне решавање бројних проблема српских повратника и стотина хиљада протераних Срба који живе расејани широм света".

Прошле недеље хрватска председница обећала је да ће и Загреб радити на побољшању положаја и права Срба у тој земљи.

"Потребан обострано искрен приступ"

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије (Српска координација) сматра да расветљавање судбине несталих не треба да буде једностран процес у коме ће српске жртве и њихове породице и даље бити дискриминисане.

Наводећи да је добро што је дошло до сусрета председника Србије Александра Вучића и представника хрватских удружења несталих лица, Српска координација истиче да озбиљног решавања питања несталих нема, уколико нема обострано искреног приступа проблему несталих лица и уколико и данас има преко стотину познатих гробних места Срба из Хрватске, која се већ 20 две године не ексхумирају.

Наводи се и да отварање војних архива, које захтевају представници хрватских удружења, треба да се заснива на принципима реципроцитета, односно да буде обострано, као и да је и беспредметно о томе говорити уколико су српске жртве у Хрватској дискриминисане и уколико се сматрају жртвама другог реда.

"Да је председница Хрватске истога дана примила представнике Српске координације, са истом отовореношћу и институционалним гаранцијама да ће се проблеми несталих и убијених Срба у Хрватској решавати уз учешће свих релевантних институција Хрватске, упутила би снажну симболичку поруку да се искрено приступа овом питању и да су све жртве равноправне. Нажалост, до тога није дошло", закључује се у саопштењу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво