Холандско тужилаштво: Праљак умро од тровања цијанидом

Прелиминарни подаци са аутопсије показују да је хашки осуђеник Слободан Праљак умро од тровања калијум-цијанидом, саопштило је Холандско државно тужилаштво, преноси "Ројтерс".

Холандско државно тужилаштво је саопштило да је токсиколошки тест указао на постојање калијум-цијанида у крви. "То је довело до застоја срца, што се претпоставља да је узрок смрти", наводи се у саопштењу.

Слободан Праљак је у хашкој судници у среду, након што му је потврђена казна затвора од 20 година због ратних злочина, испио отровну течност из бочице.

"Слободан Праљак није ратни злочинац и с презиром одбацујем вашу пресуду", узвикнуо је пензионисани генерал-пуковник Хрватске војске и ХВО-а пре него што је попио отров.

Праљак је проглашен кривим за ратне злочине и удружени злочиначки подухват на територији Босне и Херцеговине.

Он је, као и Јадранко Прлић, Бруно Стојић, Миливоје Петковић, Валентин Ћорић и Берислав Пушић, осуђен за злочине против човечности, кршење закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција.

Праљак је конкретно осуђен за убиство, хотимично лишавање живота, прогоне на политичкој, расној и верској основи, депортацију, противправно затварање цивила, присилни рад, нечовечна дела, нечовечно поступање, противправно и безобзирно уништавање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, уништавање или хотимично наношење штете установама намењеним религији или образовању, противправне нападе на цивиле и противправно терорисање цивила.

Такође је осуђен за противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Холандска истрага покушава да утврди како је дошло до безбедносних пропуста који су довели до тога да Праљак сам себи одузме живот.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво