БиХ обнавља тужбу?

Правни заступник Босне и Херцеговине у процесу против бивше Србије и Црне Горе Сакиб Софтић изјавио је да одлука Међународног суда правде да се прогласи надлежним за хрватску тужбу против Србије за геноцид, отвара могућност да БиХ затражи обнову процеса.

"Све зависи од доказа који ће бити изнесени пред судом. Само ако у овом процесу искрсну докази који су по квалитету такви да чине реалним да добијемо спор против Србије, тражићемо понављање поступка", рекао је Софтић за сарајевски "Дневни аваз".

Oценио je да су Хрвати у предности у односу на БиХ, јер је у последње две године на сцену испливало много тога у вези с овим случајевима.

Подсетио је да је Међународни суд правде у случају БиХ утврдио да је почињен геноцид у Сребреници, али да није доказано да је то урадила Србија, нити да је знала да ће Војска и полиција РС починити геноцид.

Софтић верује да међу документацијом до које је Хрватска дошла и коју ће предочити том суду постоје докази који би могли потврдити управо то.

Тврди да Хрватска, с обзиром на своју међународну позицију, има више шанси да дође до важних доказа које БиХ није успела прибавити током суђења у Хагу.

"То су докази којима располажу велике силе, ЦИА и друге тајне службе света и који би могли бити кључни да Хрватска добије спор", рекао је Софтић и додаје да ће пустити да Хрвати сада користе те доказе, а онда очекују да им уступе то ради евентуалног новог поступка против Србије.

"То је у складу са споразумом из 2000. о сарадњи две државе у процесима против Србије. Исто тако, ми смо спремни Хрватској уступити све доказе за овај процес, ако то буде тражила", казао је Софтић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво