Нетанјаху наредио да се повуче критика на рачун Мађарске, а осуди Сорос

Израелско Министарство спољних послова је, на захтев премијера Бенјамина Нетанјахуа, повукло саопштење израелског амбасадора у Мађарској у коме се премијер те земље Виктор Орбан и његова партија Фидес позивају да прекину кампању с постерима против америчког финансијера мађарско-јеврејског порекла Џорџа Сороса јер подстиче антисемитизам.

Портпарол израелског министарства Имануел Нахшон је објавио објашњење у коме нема критика на рачун Орбана, али се оштро критикује сам Сорос, уз сличне тврдње које користи влада у Будимпешти, преносе израелски медији.

"Израел осуђује сваки израз антисемитизма у свакој земљи и стоји уз јеврејске заједнице свуда у супротстављању мржњи. То је била једина сврха тог саопштења које је дао израелски амбасадор у Мађарској", наводи се у документу и додаје да "ни на који начин саопштење није имало за циљ да делегитимизује критику Џорџа Сороса који стално подрива израелску демократски изабрану владу финансирањем организација које клевећу јеврејску државу и теже да јој порекну право да се брани".

Израелски амбасадор у Будимпешти Јоси Амрани је у неуобичајено оштро интонираном саопштењу позвао Орбана и његову партију да уклоне постере постављене широм земље против америчког милијардера.

Орбан и његова партија Фидес нападају Сороса, који је рођен у Мађарској и преживео рат у тој земљи под окупацијом нациста, због његове наводне активности против мађарске оштре политике у односу на муслиманске избеглице.

Амрани се, подстакнут забринутошћу јеврејске заједнице због постера за које је речено да имају антисемитске конотације и подстичу атмосферу агресије против Јевреја, консултовао са Министарством спољних послова у Јерусалиму и одлучио да у саопштењу критикује кампању и добио одобрење.

Израелски десничари осуђују министарство за саопштење у коме се, како изгледа, брани Сорос. Њега израелска десница сматра једном од водећих личности покрета бојкота, деинвестирања и санкција против Израела.

Под притиском, кабинет Нетанјахуа је наредио да се да објашњење с осудом антисемитизма уопште, да се Мађарска не помиње посебно, али да се критикује Сорос.

Нетанјаху ће се 18. јула у Будимпешти састати с мађарским колегом у оквиру дипломатског самита у коме учествују и Чешка, Словачка и Пољска. Израел је и раније настојао да смањи напетост у односима с том земљом након што је недавно Орбан похвалио Миклоша Хортија, савезника нациста у Другом светском рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво