Живот у Скопљу у време политичке кризе

По налогу македонског тужилаштва, тамошње Министарство унутрашњих послова поднело је још четири кривичне пријаве против лица која су прошлог четвртка учествовала у тучи у Собрању. У посети Скопљу данас је Карен Пирс, политичка директорка Министарства спољних послова Велике Британије, која се састала с новоизабраним председником Собрања Македоније Таљатом Џаферијем и са лидерима парламентарних странака. Протести у Скопљу настављени су и данас.

Наизглед уобичајени живот Скопљанаца ремете бројни кордони полиције, који више од недељу дана чувају зграду Парламента и Владе Македоније. Нестабилна политичка ситуација одржава се на функционисање државних институција, али и свакодневног живота житеља главног града Македоније, којима је у радњама и угоститељским објекатима последњих месеци готово преполовљен промет.

"Кад нема расположења код народа за трошење пара – значи да све стаје, као затворени круг који покреће целу економију", каже угоститељ Оливер Станојевски.

Недељу дана после туче у Скупштини, новинари који су се затекли у маси пребројавају модрице.

"Полиција и специјалне јединице скоро два сата нису дошли. Значи, били смо сви на милост и немилост људи који су ушли у Собрање", истиче Горан Трпеноски, новинар портала Сакам да кажем.

Данас у Скопљу ни позиција ни опозиција нису желеле да говоре о својим наредним корацима. Кажу да је сада на потезу председник државе. Уколико Зорану Заеву не буде поверен мандат на првој седници Собрања, парламентарна већина ће сама формирати владу.

"Од 1991. и осамостаљења Македоније у свакој влади имамо министре Албанце. Актуелни председник парламента је само три године раније био министар одбране у влади Груевског. Ви се нисте бојали када је био министар одбране, а бојите се што је председник парламента", каже колумниста Тодор Пендаров.

Од 120 посланика, коалиција једне македонске и четири албанске партије у Собрању има већину од 69 посланика.

Иначе, присталице грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" и вечерас су се окупиле и одржале 68. протестни марш у Скопљу са којег су поручили да се неће предати и да траже изборе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво