Хаос у Собрању – десетине повређених, полиција користила шок бомбе

Више од 100 особа, укључујући двадесетак полицајаца и тројицу посланика повређено је у Скопљу пошто је маса присталица ВМРО-ДПМНЕ упала у Собрање. Нереди почели након што је гласовима социјалдемократа и албанских партија Талат Џафери изабран за председника Собрања – уз бурно негодовање посланика ВМРО-ДПМНЕ. Међу повређенима лидер СДСМ-а Зоран Заев. Тешке повреде задобио је албански посланик Зијадин Села. Полиција евакуисала све посланике. Полиција се сукобила и са демонстрантима, који су поставили шаторе испред Собрања.

01.18 - Ситуација у центру Скопља је нормализована, саопштило је македонско министарство унутрашњих послова. Повређене су укупно 102 особе, укључујући 22 полицајца и тројицу посланика, саопштила је македонска полиција. 

00.00 – Повређено је укупно 45 особа, међу којима троје полицајаца и припадника обезбеђења у Собрању, каже директорка градске болнице.

23.35 – Присталице покрета "За заједничку Македонију" постављају шаторе испред парламента. Поручују: "Идемо до краја!", преноси телевизија Нова. Полиција поставила металне барикаде око зграде.

23.10 – Шок бомбе испред Собрања. Сукоб демонстраната и полиције. Чују се сирене возила Хитне помоћи.

22.45 – Евакуисани сви посланици из Собрања. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је шокиран насиљем, а из Тиране поручују да са забринутошћу прате ескалацију ситуације у Македонији.

22.25 – Председник Ђорђе Иванов позвао све лидере парламентарних партија да сутра у његовом кабинету пронађу излаз из садашње ситуације.

22.15 - Специјалне јединице полиције избацују демонстранте из Собрања, а Нова Македонија јавља да је полиција користила димне бомбе. Посланик Демократске партије Срба Иван Стоилковић каже за РТС да се само рашчишћава пут како би посланици могли да напусте парламент. Испред зграде "живи зид". До сада евакуисано 30 посланика, објавио је МУП.

22.10 –Премијер Србије Александар Вучић апелује на смиривање ситуације.

22.00 – СДСМ оптужио Иванова и Груевског за "крваво насиље". Насиље у Собрању неприхватљиво, поручили шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и европски комесар Јоханес Хан. Посланик руске Државне думе Сергеј Железњак оптужује Запад.

21.45 –  Македонска полиција шаље појачање у Собрање и блокирала улаз у зграду парламента. Председник Македоније Ђорђе Иванов најавио хитну прес-конференцију. Локални медији јављају да је нападнута екипа телевизије Телма.

21.35 – Укупно осам особа повређено, од којих је теже повреде задобио Зијадин Села из Алијансе за Албанце, који није животно угрожен.

21.20 - Ситуација у Собрању ескалирала због певања албанске химне, каже за Спутњик лидер Демократске партије Срба Иван Стоилковић.

20.58 - Четворица посланика повређена су у сукобима пре него што су специјалци зауставили масу пред улазом у Собрање. Нападнуто је неколико новинарских екипа.

20.40 - Амбасадор Европске уније позвао грађане Македоније да смире страсти, после излива насиља у парламенту. Лидер ВМРО-ДПМНЕ, путем Фејсбука, такође позвао на уздржаност. 

20.20 - Организација "За заједничку Македонију", блиска ВМРО-ДПМНЕ, позвала присталице из свих делова Македоније да дођу пред зграду Собрања, јавља скопска телевизија Сител

20.16 - У нередима у Собрању теже је повређен посланик Алијансе за Албанце, Зијадин Села, јавља скопски портал А1он.

20.11 - У Собрању влада потпуни хаос, јављају македонски медији. Посланици се преко ограде спуштају са галерије. 

19.49 - Маскиране особе упале у Собрање. Разбијене главе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву и посланику те странке Дамјану Манчевском.

19.25 - Присталице покрета "За заједничку Македонију" упале у зграду Собрања.

Недуго пошто су социјалдемократе и албанске партије изабрале Талата Џаферија за новог председника парламента, присталице ВМРО-ДПМНЕ упале су у македонски парламент, Собрање.

Избор Џаферија, некадашњег команданта Ослободилачке националне армије, изазвао је револт присталица ВМРО-ДПМНЕ, које су упале у зграду Собрања и повредиле лидера СДСМ-а Зорана Заева и посланика Дамјана Манчевског.

Одмах после избора Џаферија за председника парламента, посланици ВМРО-ДПМНЕ су почели да узвикују: "Ово је пуч", док се испред зграде налази велики број присталица те странке.

Демонстранти су дошли до улаза у зграду парламента недуго пошто је високи званичник ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски оптужио лидера СДСМ-а Зорана Заева да "ствара паралелну већину" у Собрању.

Посланици СДСМ-а Зорана Заева и странке македонских Албанаца, Демократске уније за интеграцију, остали су у сали, одакле су током вечери евакуисани заједно са осталим посланицима.

Македонски медији јавили су првобитно да је повређено осам особа, али је директорка градске болнице "Свети Наум Охридски" Јасминка Чабуковска изјавила агенцију МИА да је у Собрању укупно повређено 45 особа, међу којима троје полицајаца и припадника обезбеђења.

Претходно су из партије ДУИ саопштили да су у сукобима у парламенту повређени Зоран Заев и још троје посланика.

Иако се претпостављало да ће председник Македоније Ђорђе Иванов прогласити ванредно стање, он је, на хитној конференцији за медије, позвао све лидере парламентарних странака да у петак код њега у кабинету пронађу излаз из садашње ситуације.

У међувремену, испред зграде Собрања дошло је до сукоба демонстраната и полиције. Полиција је користила шок бомбе, како би ослободила блокиране улазе у зграду парламента.

Како преносе локални медији, грађани који месецима протестују против могућности да СДСМ Зорана Заева са албанским партијама формира нову владу вечерас остају у шаторима постављеним испред Собрања.

Према проценама скопских медија, тамо се окупило неколико десетина хиљада људи, који се противе избору Џеферија и сматрају да је то учињено противно Уставу и закону.

У међувремену, шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан истакли су да је насиље у Собрању неприхватљиво. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио да је шокиран, а амбасадорка САД у Скопљу истакла да такво понашање није у складу са демократијом, истичући да је већина посланика подржала избор Џафарија за председника парламента.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво