"Без сећања тешко до боље будућности"

У Спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској обележен је Дан сећања поводом 72 године од злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини. Патријарх Иринеј одржао помен жртвама, а премијер Александар Вучић поручио да ћемо без спознаје и сећања тешко умети да изградимо бољу будућност. Наш посао је да створимо државу изнад сваког зла, истакао је Вучић. Председник РС Милорад Додик поручио да је претходни век био век страдања, а да овај мора бити век окупљања.

Обележавање Дана сећања почело је полагањем венаца и одавањем почасти у Спомен-подручју Доња Градина, након чега је одржана пригодна свечаност током које су се обратили званичници.

Премијер Србије Александар Вучић је, у обраћању окупљенима, поручио да се налазе на светом месту, најсветијем месту за Србе.

Невероватно зло се десило овде, где је био највећи концентрациони логор на Балкану, рекао је Вучић и истакао да су људи одлучили да не чекају смрт, већ да јој крену у сусрет јер су знали да ће ретко ко од њих преживети.

"Наша је обавеза да будемо овде због потомака јасеновачких жртава којих има и у РС и у Србији због тога да се никад више не понове догађаји од пре седам деценија, али и да поручимо да никад нећемо заборавити шта нам се догодило и да ћемо се снажно одупрети покушају да се то врати", рекао је Вучић.

Како је рекао, "овде, где се тишина чује чак и кад галамимо с говорнице, на једном од најстрашнијих места у тадашњој поробљеној Европи", захвалан је председнику Републике Српске што Србија и РС заједно обележавају тешке догађаје из прошлости.

Навевши да је у Доњу Градину долазио више пута, Вучић је рекао да га увек мучи коме да се обрати.

Да ли онима испод нас, на метар и по испод земље, и да ли да им кажем да ми је жао, или да им кажем да их памтимо и да се неће поновити, и да ли ће ми веровати и да ли постоји реч која њима данас може да значи, навео је Вучић.

"Или да се обратим ономе горе, изнад нас који је све видео и чуо, забележио, и шта да га питам....", додао је премијер.

Истакао је и да га мучи шта да каже окупљенима, који су се тамо нашли данас.

Без спознаје и сећања кроз шта смо прошли тешко да ћемо умети да изградимо бољу будућност за нашу децу, поручио је Вучић.

"Баналност самог зла"

Наш је посао да, супротно онима који би да на Балкану мењају границе, да праве своје велике државе не питајући никога, па ни Србију чију би територију да отимају, наш је посао да их победимо политички, без рата, да створимо државу изнад сваког зла, поручио је премијер Србије Алексанадар Вучић.

Како је рекао, сваки пут на том га месту порази баналност самог зла, упитавши "да ли су они убијали како би њихов народ постао бољи и колика би цифра убијених Срба задовољавала потребе веће и боље Хрватске?".

"Ја онима који желе да буду банални не могу да помогнем, а мој посао је да Србија и Српска не буду такве, ни просечне ни обичне ни банале, да се суочимо са сопственим грешкама, злом које су други чинили у наше име, али и да објаснимо колико је важно бранити мир", рекао је Вучић додајући да ако будемо приморани умећемо да сачувамо наше, а "наша је слобода је да будемо свој на своме, не тражећи било шта од других".

Како је рекао, није реч само о томе колико је људи убијено, већ да је то убијање званично било оправдано, допуштено и пожељно.

"То је била платформа државе чисте крви у којој ће свака нечиста, односно српска, јеврејска, ромска... бити проливена", навео је Вучић.

Казао је да је убијање Срба био мастер план, државни и званични, за читав један народ, зато што је неко имао платформу да ће други народ, када истреби тај, неподобни, непријатељски, сам постати бољи, богатији и успешнији.

"И то, овде, и данас, нико не сме да заборави. Да није реч само о томе колико је људи убијено, него о томе колико људи су хтели да убију", навео је Вучић и додао да је Јасеновац био радни логор јер је у њему посао био смрт, што, каже, знамо ми и зна читав свет.

Зато, како је рекао, неко може да заобиђе Градину и Јасеновац, да качи табле са усташким поздравима на њих, али да не може да се побегне од баналности тог зла, од његове обичности и просечности.

Подсетио је при томе да министар у НДХ Миле Будак данас има улицу у 15 градова у европској Хрватској, а да је његов програм био да "трећину Срба треба побити, трећину покрстити и трећину протерати, док би остали били само зло сећање".

Са жалошћу је, међутим, констатовао да смо сведоци покушаја повампирења усташке идеологије, која се између осталог огледа и у ревизији чињеница које је историјска наука већ прихватила и настојањима да се рехабилитује Алојзије Степинац и тиме скине одговорност за злочине почињене над народом и свештенством СПЦ.

"Чини се да није далеко дан када ће уследити захтев за другачију слику поглавника Павелића и преносу његових остатака негде – недалеко одавде", рекао је Вучић.

Наше је зато, додао је, да створимо земљу коју ћемо морати да бранимо и чувамо, којом ћемо да се поносимо и да је волимо, у којој ћемо остати јаки и велики.

"Никоме и никада нећемо дозволити ни 'Бљесак' ни 'Олују' никада и никоме више", рекао је Вучић, подсетивши да је те речи изговорио први пут пре две године, да их понавља и данас, али и приметио да је Србија због тога изложена нападима са различитх страна.

Поручио је зато да свако ко живи у Хрватској и ко хоће ту земљу без кола са српским таблицама, без српских производа, чоколадица и бомбона, без српског имена, српских цркава, културе, жели такву заправо просечну, обичну и баналну Хрватску.

"И ја, том и таквом, не могу да помогнем. То и није мој посао. Њихов је. А мој посао, наш посао је да наша земља, да Србија, и да, уз њу, и Република Српска, не буду просечне", истакао је Вучић.

Додик: Овај век мора бити век окупљања

Председник Републике Српске Милорад Додик је, у обраћању окупљенима, навео да је Доња Градина место на којем су многи гроб очекивали као спасење.

"Живети у логору, у Јасеновцу, на хрватској страни, било је горе него смрт, зато су многи страдање сматрали својим спасењем. Нећу моћи ни да разумем, ни схватим шта се ово десило, како смо могли то да дозволимо, како постоје људи који су могли то да ураде", рекао је Додик.

Истакао је да је прошли век био век нашег страдања, а да овај век мора бити "век наших окупљања".

То није окупљање да бисмо другима учинили реванш, већ да нам се нешто слично никад више не деси, рекао је Додик и поручио да је Република Српска створена да Срби буду слободни, јер за нас нема слободе без државе.

"Да смо 1941. године имали РС не бисмо доживели Јасеновац. Зато је РС и створена и опстаје у готово немогућим условима у којима се налази", рекао је Додик.

"Јасеновац обележити као место геноцида"

Истакао је да је РС усмерена ка градњи мира и стабилности, те да нема намеру и не жели дестабилизацију на овим просторима, већ хоће да буде део света који гради мир.

"Али оно што се десило мора да буде убележно и упамћено и зато тражимо да се Јасеновац обележи као место геноцида", рекао је Додик.

Истакао је да је РС одговор и зов за слобоодом, не само за ове генерације, већ и за оне који су поднеле жртву и страдали да би се очувала бит нашег народа.

"Република Српска је синоним за слободу и не можемо је се одрећи", истакао је Додик и додао да је познато да постоје они који је не желе и да су они близу оне стране "која нас је овде и побила, да су и деца једва остала жива".

Према његовим речима, преко реке Саве, са хрватске стране, није дозвољено обележавање злочина у Јасеновцу, и зато је захвалио свима који су дошли на комеморацију у Доњу Градину.

Додик је навео да БиХ није место које штити Србе, већ је то РС и Србија, и поручио да је опредељења да никад више не дозволимо никоме да нас побије и да бранимо своје, без обзира на то колико неко био силан и моћан.

Зато је, како каже, захвалан српском премијеру Александру Вучићу што је дошао на комеморацију, као и на порукама које се чују из Србије да више никад неће бити "Олује" и сличних ствари.

"Србија има легитимно право да брани и одбрани слободу свог народа. РС не жели да дестабилизује никог, али желимо јаку РС и Србију и нека живе РС и Србија и српски слободарски народ где год био", поручио је Додик.

Истакао је да морамо да поштујемо старадaња других, јер су и они страдали, али је приметио да су некако страдања Срба изгубљена, можда и зато што ни сами нисмо имали довољно пажње и концентрације да се то обележава.

Председник РС је назначио и да су се Срби увек борили за слободу и да нема похода у који су Срби ишли да освајају, а и кад су ратовали ван своје територије, ослобађали су друге.

"А други су се придружили када су видели ко је победник и изградили своју самосталност коју су им Срби поклонили. За кога смо гинули у Трсту? Зашто смо то дозволили уместо да градимо српске земље? Имали смо право као победници да одредимо начин на који ћемо живети. Нажалост, то смо пропустили", рекао је Додик.

На обележавању Дана сећања обратио се и градоначелник израелског града Модина Хаим Бивас, који је рекао да је Холокауст који се десио у Европи без преседана у људској историји, геноцид који је до тада био непознат на планети.

"Прошло је тачно 72 године од када су се огласила звона слободе широм слободног света и ноћна мора човечанства, натопљена крвљу, је окончана у Европи", рекао је Бивас.

На дан сећања, навео је, дубоко поштујемо сећање на херојство многих припадника нашег народа који су жртвовали животе у борби за опстанак.

Попут Израела, постојање стабилне и демократске Републике Српске је гаранција да се таква злодела овде више неће поновити, поручио је Бивас. Истакао је да јеврејски народ дели заједничку судбину са српским народом.

На комеморацији су се обратили и рабин београдски Исак Асијел, као и представник Ромске заједнице Драгољуб Ацковић.

У име Републике Српске венац је положио председник РС Милорад Додик, а у име Владе Србије министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Венце су положили и председавајући председништва БиХ Младен Иванић, председник скупштине РС Недељко Чубриловић, представници страних амбасада, као и представници институција БиХ и РС и јеврејске и ромске заједнице Србије и РС.

Након полагања венаца, одржан je помен жртвама, који je служиo патријарх Иринеј, а који је поручио да је Независна држава Хрватска злочинима у Јасеновцу српском народу нанела рану која никада неће бити исцељена.

Обележавању дана сећања присуствовао је велики број грађана, а поред председника Владе Србије и министра Вулина, на церемонији су били и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министарка правде Нела Кубуровић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и министар здравља Златибор Лончар.

Дан сећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац-Доња Градина од 2015. године заједнички обележавају Влада Републике Србије и Влада Републике Српске, на основу потписаног Меморандума о сарадњи у области неговања традиција ослободилачких ратова и годишњица историјских догађаја.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво