Пуповац: Налепнице у Вуковару наставак антисрпске кампање

Налепнице у Вуковару са натписом на енглеском језику "Српско породично стабло" и слика стабла са којег висе људи нису само увредљиве, већ претеће поруке које представљају наставак антисрпске кампање у Хрватској, изјавио је председник Српског националног већа Милорад Пуповац.

"То су поруке којима се позива на насиље према припадницима народа који је у Другом светском рату због политике - Србе на врбе, заправо доживео историјски геноцид, доживео страшно страдање, а доживео је страдање и током рата 1991-1995. године", рекао је Милорад Пуповац за Радио Београд. 

Каже да Срба, којих у Хрватској има четири и по одсто, не могу имати мира и не могу да уживају права која су заједно са већинским народом изборили, борећи се за то да пре уласка у ЕУ уреде Хрватску као земљу равноправних грађана, владавине права и демократске вредности. 

"Шокантно је да се након тако кратког времена обнављају ствари које смо мислили да смо их успели једном за свагда сместити у историјски оквир", приметио је Пуповац, који од владе у Загребу очекује да промени приступ према Србима у Хрватској, и да увиди да ово што се дешава постаје опасно. 

У последњих 15 дана, подсетио је, чују се поруке о забрањивању и протеривању мањинских представника, што се односило на Српско национално веће, али и на недељник "Новости" које то веће издаје, а све због "тобожњег говора мржње". 

Пуповац, међутим, објашњава да "Новости" преносе критику или се понедка служе пародијом и сатиром да би предсатвили оно што се догађа у појединим политичким процесима у Хрватској. 

"То по својој прилици изискује другачије поруке владе него што смо их имали до сада", истиче Пуповац, и наводи да су Срби у Хрватској задовољни сарадњом са Владом Србије, зато што из Београда добијају подршку и помоћ у решавању проблема са којима се суочавају. 

Он подсећа да представници Срба из Хрватске имају директну комуникацију са премијером Србије, са кабинетом председника и са појединим министарствима. 

"Влада Србије је помогла српској заједници у периоду 2015-2016. године, помогла је институцијама српске заједнице као што су Српско национално веће и Српско културно друштво Просвета и то није безначајна помоћ. Без те помоћи сасвим сигирно институције не би могле обављати функције које обављају", навео је Пуповац. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво