Титов "Галеб" слетео у Ријеку

Ријека и формално постала власник бившег Титовог брода "Галеб". Јахта пре три године добила статус културног добра, а Ријека планира да га уреди као брод музеј.

После дугогодишњег спора са бившим власником некада Титовог брода "Галеб", Американцем грчког порекла Џоном Папаниколауом, надлежени хрватски суд је јахту доделио граду Ријеци.

Тако је Ријека и формално постала власник "Галеба", који је, иначе, купила на јавној лицитацији у мају ове године за 150 хиљада долара. Лицитација је одржана зато што тадашњи власник Папаниколау није измирио обавезе за вез у бродоградилишту "Ленац", тешке више од милион долара.

Брод је пре скоро скоро три године добио статус културног добра, а град Ријека је тада проглашен је његовим привременим корисником.

У свету познат као и као "Брод мира", "Галеб" је у служби Јосипа Броза Тита препловио 86.062 наутичке миље у 549 дана, а председник некадашње СФРЈ њиме је посетио двадесетак држава.

Брод је дугачак 120 и широк 15 метара, а покрећу га два Фијатова мотора од по 2500 коњских снага. Изграђен је 1938. под именом "Рамб III", у италијанском бродоградилишту Ансалдо, и намењен превозу воћа.

Пет година касније преузели су га Немци, који су га под именом "Кибиц" користили за постављање мина. Брод је у ријечкој луци потопљен након савезничког бомбардовања, а с дна је извађен 1946. године.

Три године касније предат је Југославенској народној армији, после чега је у пуљском "Уљанику" био преуређен у Титову луксузну резиденцијалну крстарицу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво