Национал: Крстичевић се терети за масакр српских жена и деце

Потпредседника хрватске владе и министра одбране Дамира Крстичевића терете за ратни злочин над српским цивилима код Јајца, пише загребачки "Национал", позивајући се на информације из Републичког центра за истраживање ратних злочина из Бањалуке. Хрватски премијер: Чврсто стојим иза Крстичевића, његова јединица у то време била у Сплиту.

Хрватски недељник обелоданио је, како тврди, до сада "непознате и заташкаване" пријаве против Крстичевића, због ратног злочина почињеног над српским цивилима.

Најновији број овог недељника наводи се да је реч о ратном злочину почињеном током акције "Маестрал" 13. септембра 1995. у селу Бравнице, недалеко од Јајца.

"Након што су 13. септембра 1995. године припадници Хрватске војске напали Србобран (Доњи Вакуф), српско становништво с тог подручја, међу којима је било највише жена, деце и стараца, бежећи пред њиховим нападом кренуло је ка Јајцу и Бањалуци. Колону која се кретала од Србобрана ка Јајцу напали су 13. септембра 1995, код села Бравнице, на око три километра испред Јајца, припадници Хрватске војске који су их сачекали у заседи и почели немилосрдно убијати", наводи Национал.

Истиче се да је реч о ненаоружаним и потпуно затеченим цивилима, у избегличкој колони, који нису пружали никакав отпор.

"Приликом тог напада неки су одмах убијени, а неки су рањени. Према исказима сведока, само у једном аутобусу, усред ватре коју су отворили припадници Хрватске војске, убијено је и рањено више од половине путника, да би тај исти аутобус са жртвама потом гађали зољом и запалили с преосталим рањенима и мртвима", стоји у тексту.

Национал причу у Крстичевићу доноси на насловној страни, под насловом "Крстичевића терете за масакр 32 избеглице, жена и деце", уз напомену да је реч о досад непознатим и заташкаваним кривичним пријавама против потпредседника Владе Хрватске због ратног злочина.

Недељник цитира и Крстичевића, који тврди да нема везе са тим и да његова јединица није боравила на подручју Јајца. 

"Случај Крстичевић" покренут је након хапшења десет хрватских држављана у Орашју, Босна и Херцеговина, који се терете за ратни злочин над српским цивилима.

Након тог хапшења, почетком овог месеца, наиме, Крстичевић је изненада отказао одлазак у Сарајево, што су му саветовале безбедносне службе које, како се наводи, нису могле да му гарантују безбедност.

Уверен да се не плаши хапшења и да је чист, Крстичевић је прошле недеље боравио на територији БиХ, али у Међугорју, где се састао са својом босанскохерцеговачком колегиницом.

Национал, међутим, наводи да се предмет против Крстичевића у Тужилаштву БиХ води под бројем КТ-РЗ-192/05, а у којем су поред актуелног министра осумњичени Тихомир Блашкић, Станко Сопта и Марио Петровић.

Напомиње се да је садржај тог предмета за загребачки недељник открио Републички центар за истраживање ратних злочина из Бањалуке.

"Према сазнањима којима Центар располаже, Крстичевић је осумњичен као командант 4. гардијске бригаде Војске Републике Хрватске из Сплита, која је у време извршења кривичног дела ратног злочина борбено деловала на подручју општине Јајце", рекли су неименовани извори из тог центра.

Пленковић: Крстичевићева јединица у то време била у Сплиту

Реагујући на наводе Национала, хрватски премијер Андреј Пленковић поновио је да чврсто стоји иза Крстичевића.

И док је Пленковић уверен да је реч о покушају дискредитације Крстичевића, министар одбацује медијске написе и истиче да је 13. септембра 1995, када се према Националовим тврдњама догодио наводни злочин у селу Бравнице недалеко Јајца, 4. гардијска бригада уопште није била у БиХ него у свом седишту у Сплиту, пренела је Хина.

"Ово је једна од информација у медијском простору која, претпостављам, за циљ има његову политичку дискредитацију. Мислим да од тога на крају неће бити ништа", казао је Пленковић новинарима у Загребу.

Поновио је да је став владе да се сва кривична дела, сви евентуални злочини, морају истражити, те процесуирати оне који су за њих одговорни.

"Али манипулације са информацијама које би у позадини имале политичку дестабилизацију је нешто што као председник владе не прихватам", додао је хрватски премијер.

И Крстичевић сматра да је реч о покушају дестабилизације и "специјалном рату" против 4. гардијске бригаде, њега као заповедника, али и против Хрватске.

"Ви знате да сам кроз избор својих сарадника и својих саветника формирао добар тим и да сам кренуо у процес да унапредимо наш систем безбедности, да се наша Хрватска може носити квалитетније са свим овим угрожавањима и ризицима", навео је Крстичевић.

Министар каже да не зна због чега Национал води рат против 4. гардијске бригаде, против њега и против Хрватске.

"Зашто тај недељник ради то, зашто нас жели дестабилизовати за које интересе он ради, за којег власника ради ја то не знам. Ја му само поручујем да у томе неће успети", закључио је Крстичевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво