Преговори с ЕУ, шта можемо научити из искуства Хрватске?

Прошле недеље је у организацији београдског Економског института одржана међународна конференција из области економије и менаџмента. Била је то добра прилика за разговор с економистима из Хрватске, последње земље која је приступила Европској унији, и државе која је имала сличну позицију и проблеме које у приступном процесу има и Србија. Шта се може научити из хрватског искуства, шта је добро Хрватској донела Унија, а шта баш и не?

"Да не будемо у заблуди, са Унијом се не преговара него се наши прописи усклађују са њеним", каже Харис Боко, који је био укључен у прављење националних стратегија чак 13 година пре пријема Хрватске. Када је дошло до отварања поглавља, те стратегије на којима су радили искључиво стручњаци, а не политичари, олакшале су улазак.

"То мислим да је добар пут, јер га потпуно ви контролишете. Ви разумете у чему је проблем. Коначно, ви себи дате до знања, пре разговора са Унијом, где су неуралгичне тачке, где су проблеми", каже Харис Боко из Енергетског института у Загребу.

Иако се сматра да су главни проблеми током такозване хармонизације политички, заправо нису, тврди Боко. Заштита животне средине је била једно од најтежих поглавља, а не односи са Словенијом и проблем Пиранског залива.

"Ту ће Србија морати силне милијарде евра утрошити. Ми смо имали проблем бродоградилишта, ви ћете рецимо имати катастрофалан проблем са рудницима. Нема угља више у Европи за ЕПС, нема старих врста горива. Нема неких горива које долазе путем Гаспрома, па то имплицира и политичке неке проблеме", истиче Боко.

Колико год да је уложено – вреди, тврди Боко, јер земљу правите бољом и здравијом. Његов истомишљеник приликом преговора са Унијом, сада декан сплитског Економског факултета, данас тврди да је разочаран после уласка Хрватске у Унију.

"Европска помоћ која стиже из фондова ЕУ је тако наштимана, да кажем, да онолико новаца колико земља чланица уплати у заједнички фонд, формално се нешто више тога врати у земљу, али онда кроз правила тих европских пројеката видите да нешто поново морате уплатити у Европску унију, кроз консултанте", каже декан Економског факултета у Сплиту Жељко Гарача.

Као посебан проблем наводи пражњење читавих региона у Хрватској јер, каже, млади имају право да раде у Унији, у којој су услови углавном бољи него у Хрватској. Раст је у Хрватској слаб, а избегава се интервенисање државе због економске либерализације. Ни модерни програми студирања информатике не задржавају младе у Сплиту.

"Већ пре дипломирања, трећина мојих студената добија посао у иностранству. Иако је била идеја да се такав центар оформи у Сплиту, са идејом да млади људи који су то пре студирали у Загребу или Вараждину на тај начин остану у Сплиту. Међутим, десило се нешто још горе – не иду у Загреб већ у Аустрију, Немачку и широм Европе", додаје Гарача.

Иако супротстављених погледа о Унији, ова два професора слажу се у томе да је пут ка Унији узбудљив, има доста петљи и кривина, а припремне радове и асфалтирање треба оставити научницима каквих има у српским институтима. Јер, коначно, њихове колеге из Хрватске су слично извеле. Наравно, на крају, политичари су пресекли црвену врпцу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво