Мирни протести миграната на грчко-македонској граници

На граничном прелазу Идомени у току су протести миграната који траже да им се дозволи да уђу у Македонију. Тамо је блокирано више од 5.000 избеглица, саопштила је грчка полиција.

Мигранти кажу да немају храну и да не могу више да издрже, с обзиром на то да се неки од њих налазе у кампу више дана. Полиција не реагује, али су припремили штитове. 

У Грчкој се тренутно налази око 20.000 избеглица, а њихов број се на граничном прелазу са Македонијом аларманто повећава, саопштило је грчко министарство за миграцијску политику.

Како преносе македонски медији, транзитни центар Идомени је достигао свој пун капацитет и ту 4.000 избеглица чека на улазак у Македонију, док их се још око 1.500 налази у оближњем месту Поликастро на бензинској станици.

Избеглице које су стигле до границе са Македонијом поред жичане ограде која треба да их спречи да пређу границу организују протесте и траже од македонске владе да их пусти да прођу, како би стигли до земаља Европске уније у које су се упутили.

У Македонији су, према наводима Министарства унутрашњих послова, дозволу за улазак јуче добила 22 држављанина Сирије и Ирака.

Грчке власти избеглице и мигранте смештају у кампове у Атини и Солуну, али их више хиљада има и у камповима и спортским салама у градовима на путу према северу.

Многи од њих игноришу савете полиције и пешке крећу према граниници са Македонијом.

На ауто-путу "Игнација", који води од Солуна, могу да се виде стотине миграната који желе да стигну што ближе до границе, како би наставили путовање ка земљама Европске уније.

Истовремено на грчка острва пристижу нови мигранти. На Родосу, Кастелоризу, Леросу и Косу се налазе 482 мигранта, на Лезбосу њих 1.766 чека да пође према копну, док се на Хиосу налази 498 избеглица и миграната.

У Србију, током јучерашњег дана, није ушао нико. На македонској територији, у Ђевђелији и Табановцима, тренутно је око 900 избеглица, које чекају да Србија за њих отвори границу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво