Табановци – једна земља мање до крајњег одредишта

Из Ђевђелије у Табановце, на северу Македоније, током дана стигну три ванредна воза и неколико десетина аутобуса и такси возила с мигрантима из Сирије, Авганистана и Ирака. Прихватни центар недавно је проширен јер, за 24 сата, у просеку, дође и до 3.000 људи.

Када стигну у Табановце, ови људи знају да до крајњег одредишта имају једну земљу мање. Дуг пут од Ђевђелије до македонске границе није ни лак, ни једноставан, ни јефтин. У кампу их чекају храна, чај, гардероба и донекле миран сан.

"Нудимо им да одморе, обично је то од једног до пет сати. Породице са малом децом остају да преноће. Чим сване, иду за Србију", каже управник Прихватног кампа у Табановцима Горан Стојановски.

Према подацима македонских власти, од средине јуна издато је 276.000 потврда о регистрацији, од којих готово 15.000 за децу која путују без родитељске пратње.

Надлежни кажу да има малишана чији су родитељи страдали у рату, али да је немогуће тврдити која деца су жртве кријумчара.

"Нарочито је озбиљна ситуација када су у питању најосетљивије друштвене групе, жене и деца, који тиме могу да постану жртве секс-трафикинга", каже Милан Крстев из Мреже Одбора за људска права "Крис" у Србији.

У Табановцима је вечерас изузетно хладно, избеглице се овде врло кратко задржавају, узимају храну и настављају пут ка Србији. Ови привремени шатори су потпуно празни.

Ретки су они попут Еду Хама из Марока, који је алтернативним правцима успео да пређе грчко-македонску границу иако на то нема права.

"Када је Србија затворила границе за економске мигранте остала нам је овде већа група људи са великим проблемом. У Србију нису могли, а за повратак у Грчку нису имали пара. Отишли су да се сами снађу", каже Премим Исени из Хелсиншког комитета у Македонији.

А са првим јутарњим сатима на стази до Миратовца и првог српског прихватног кампа, места у једном правцу готово да нема. Сви тада журе. Пут до остварења сна је, како кажу, дуг и тежак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво