Читај ми!

Милановић за РТС: Желимо нормалне односе, али границу можемо опет да затворимо

Хрватски премијер Зоран Милановић у интервјуу за РТС каже да жели нормалне односе са Србијом, али и напомиње да може поново да се донесе одлука о блокади границе. Тврди да није рекао да су Срби варвари.

Председник Владе Хрватске Зоран Милановић каже да се може поново десити да се блокира граница са Србијом.

"Србија мора функционисати као држава. Када људи уђу у Србију треба их организовано водити према северу, а не да то буде спонтана економска активност – људи уђу са 100 евра, а морају изаћи са 50 мање. Понудио сам Вучићу, рекао и јавно да можемо послати аутобусе на југ Србије да те несретне људе, у највећем делу, возимо на хрватску, а делом и на мађарску границу", рекао је Милановић у интервјуу за РТС и упитао "ко и с којим мотивима одбија такву фину поруку".

Каже да је одлука Србије да забрани улазак возила који превозе хрватску робу дискриминаторна, за разлику од одлуке Хрватске која је забранила улазак свих камиона.

"Хрватска је оно учинила недискриминаторно, да заштити националне интересе и пошаље поруку: 'Qуди, сарађујте с нама'. Након тога, Србија уводи дискриминишућу меру против хрватске робе, то је противно ССП-у. Ми нисмо дали такву меру. Након тога, забрањујемо улазак возилима са српским таблицама. У аутобусу може бити 50 Хрвата. То је реторзија", рекао је Милановић рекавши да су контрамере српске владе донете након што је он рекао да ће сутрадан отворити границу.

Напоменуо је да Србија има добит од хрватских компанија које послују у њој. "У хрватским предузећима, која нису хрватска него српска, раде српски људи, примају плате, плаћају Србији порез, то је српски интерес", навео је Милановић.

Каже и да се српска власт понаша као да управља земљом трећег света.

"Морате се понашати као организована држава, а не трећи свет. Српска власт се понаша као да је земља трећег света, што није, ја то знам и зато од Србије то тражим. Да се ради организовано, ја то не бих тражио", рекао је хрватски премијер.

На питање новинара да ли је Загреб био под притиском Брисела да отвори границу, Милановић каже да је члан Европског савета и да "нико тамо није о томе хтео да разговара". Не знам ко би вршио притисак на Хрватску, рекао је Милановић и додао да то сигурно нису службеници Европске комисије.

Напомиње да Хрватска жели нормалне односе са Србијом. "Хрватска може зауставити улазак Србије у ЕУ, ја то не желим. Желимо нормалне односе", рекао је Милановић.

Напомиње да од десет Срба који изађу на изборе, осам гласа за њега. Каже и да се залагао за право на коришћење ћирилице у Вуковару, док су други разбијали ћириличне табле. Министар у његовој влади Ранко Остојић је, како каже, помагао Србима у оквиру Црвеног крста.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво