Штрајк запослених у Румунији

Због новог закона о платама, отпуштања и неплаћеног принудног одмора, организован највећи штрајк у последњих 20 година у Румунији. Штрајкују запослени у просвети, здравству, јавној администрацији и полицији.

У Румунији је данас 800.000 запослених у просвети здравству, јавној администрацији и полицији ступило у генерални штрајк, саопштили су синдикални лидери.

Због новог јединственог закона о платама, због отпуштања и принудног неплаћеног одмора од десет дана, организован је највећи штрајк у последњих 20 година у Румунији.

Јавна администрација је блокирана, јер не раде локалне институције, жупанијски савети и финансијске службе.

Председник Савеза синдиката просвете Мариус Нистор изјавио је поводом штрајка да иза Савеза запослених у јавном сектору не стоји никаква политичка странка, као што су неки сугерисали.

Нистор је рекао да је једини циљ протеста изражавање солидарности са људима који желе да задрже посао, да добију пристојне плате у складу са квалитетом, количином и важношћу њиховог рада, пренела је национална агенција.

Председник Савеза синдиката је истакао да запослени више не верују садашњим политичарима који су их лагали и нису испунили изборна обећања.

Премијер Емил Бок је касно синоћ упутио представницима синдиката позив на дијалог, смиреност и разум.

Бок је демантовао гласине да ће због закона о јединственим платама зараде учитеља и других запослених који добијају плате из буџета бити смањене за 40 одсто.

Премијер је признао да извршна власт има тешкоћа у финансирању здравства.

У здравственом сектору ради трећина запослених у болницама и служби хитне помоћи, док полицајци, који немају права на штрајк, носе беле траке.

У школама нема наставе, а родитељи су претодхно били обавештени да не шаљу децу у школе.

Синдикални лидери изјавили су да је штајк "порука политичкој класи да више не може да манипулише запосленима који плате добијају из буџета" и окривила Владу за смањење плата у многим секторима.

Синдикати запослених у администрацији најавили су да ће у среду организовати митинг у Букурешту и штрајк упозорења 23. октобра, а да ће 28. октобра ступити у генерални штајк на неодређено време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво