Читај ми!

Словенци испалили сузавац на избеглице, Будимпешта оптужује Загреб да лаже

Словеначка полиција испалила сузавац на мигранте на хрватско-словеначкој граници. Десети избеглица повређено. Мађарска оптужује Хрватску да је изазвала озбиљан инцидент тако што је послала 1.000 миграната возом у Мађарску. Две групе миграната сукобиле су се у Белом Манастиру. Седам граничних прелаза са Србијом и даље затворено, отворени само Батровци. Хрватска почиње да примењује нове методе, каже премијер Зоран Милановић.

23.15 - Десетак избеглица повређено када је словеначка полиција групу миграната попрскала сузавцем. Ситуација се смирила и избеглице су се повукле, јављају хрватски медији.

23.00 - Жан Клод Јункер разговарао телефоном са Зораном Милановићем и понудио техничку и логистичку помоћ ЕУ Хрватској, преноси Ројтерс

22.16 - Тешке речи измађу Хрватске и Мађарске. Весна Пусић рекла за Скај њуз да су се две земље договориле да направе коридор до Немачке и севера Европе. Золтан Ковач за исти медиј каже да је то лаж. Ковач такође оптужује Хрватску да је изазвала озбиљан инцидент тако што је послала 1.000 избеглица возом преко границе.

22.03 - Словеначка полиција бацила сузавац на избеглице који су нешто раније заустављени при покушају преласка границе Хрватске и Словеније, пренео је Танјуг.  

21.45 - Воз са више од 1.000 миграната и 40 наоружаних хрватских полицајаца прешао хрватско-мађарску границу, написао је портпарол мађарске владе Золтан Ковач на Твитеру. Неки медији су пренели да су хрватски полицајци ухапшени што је Влада Хрватске негирала.

20.20 - Избеглице пробиле полицијски кордон на граници са Словенијом, јавља Вечерњи лист

19.25 - Стотине миграната који су покушали да пређу хрватско-словеначку границу заустављено код села Хармица, јавља Ројтерс.

18.15 - Из Хрватске у Словенију ушло око 1.000 избеглица, наводе словеначки медији. 

16.55 - Анте Готовина поручује да Хрватска не треба да затвара границе због избегличке кризе. 

16.20 - Мађари аутобусима превозе мигранте до аустријско-мађарске границе, наводи РТЛ.

15.07 - До мађарске границе су у пратњи полиције стигла 23 аутобуса, у којима је 1.700 миграната. С друге стране их чека мађарска полиција, која је на граници направила живи зид, наводи Индекс

12.30 - У Белом Манастиру избила туча између миграната. Индекс наводи да су се сукобили Сиријци са Авганистанцима. Ситуацију смирила полиција.

12.00 - Хрватска не може да контролише мигранте, рекао хрватски премијер Зоран Милановић истичући да више не могу да издрже тај терет, преноси Ројтерс.

11.40 - Питање је времена када ће се комплетно затворити саобраћај са Србијом, рекао за телевизију Н1 хрватски министар Ранко Остојић. Један део избеглица, без икаквих докумената, биће преко Србије враћен у Турску, каже сисачки жупан Иво Жинић.

11.10 - Више хиљада људи на железничкој станици у Товарнику чека воз за неки од прихватних центара.

10.10 - Словенија пустила воз са 150 миграната који су јуче зауставили у Добови на граници с Хрватском, преноси Танјуг.

09.30 - Хрватска синоћ није хтела да прими међународни воз који саобраћа из Београда за Љубљану. Нема информација да ли ће саобраћај бити редован, саопштиле "Железнице Србије". 

После јучерашњег хаоса у хрватском прихватном центру у Торнику и пробијања полицијског кордона, тачка кључања постала је хрватско-словеначка граница, код места Хармице.

Словеначка интервентна полиција зауставила је неколико стотина миграната који су покушали да пређу границу на путу за Западну Европу. Незадовољни мигранти су, узвикујући "Хрватска, Хрватска" и "Слобода, Слобода", пробили полицијски кордон са хрватске стране. На другој страни границе дочакало их је 50 словеначких полицајаца.

Волонтери словеначких невладиних организација избеглицама деле воду и средства за хигијену, носећи транспаренте "Ништа није илегално" и узвикујући "Отворите границу".

На средини моста на Сутли срели су се са хрватским активистима који су, такође, носили транспарент "Отворите границу", протестујући због затварања границе и позивајући на солидарност.

Напето је било и у Белом Манастиру, где су се две групе миграната сукобиле на железничкој станици. РТЛ је навео да је реч о групама Сиријаца и Авганистанаца.

Међу мигрантима је летело камење, флаше и све што им је било при руци. Напету ситуацију је након сат времена туче смирила полиција. 

У Хрватску је до сада ушло 17.089 избеглица, а највише их је стигло у Товарник и Илок, где је током дана ушло више од 3.500 избеглица.

Више од хиљаду миграната раније данас се упутило из Белог Манастира ка Мађарској, одакле су их Мађари аутобусима превозили до аустријско-мађарске границе.

То је, како се наводи, почетак "новог коридора" који ће бити успостављен према западним земљама. На мађарско-хрватску границу, коју чувају мађарска војска и полиција, константно стижу нови аутобуси.

Портпарол мађарске Владе Золтан Ковач изјавио једа то што је Хрватска послала 1.000 избеглица возом преко границе, у јужну Мађарску, представља озбиљан инцидент.

Он је на конференцији за новинаре у Беременду рекао да је је воз у пратњи 40 хрватских полицајаца стигао у Мађарску без најаве, преноси МТИ.

Ковач је као "лаж" оценио информацију да је улазак поменутих избеглица у Мађарску био дозвољен на основу билатералног споразума.

Како је јавио Индекс, Ковач је рекао да поступак Хрватске представља кршење међународног права и повреду мађарске границе, додајући да је поводом овог догађаја "покренут поступак".

У Товарнику је, након јучерашњих сукоба, ситуација мирна. Избеглице су аутобусима одвезени у прихватни центар, јавио је извештач РТС-а.

Иако уморни од врућине и напорног пута, мигранти нису показивали никакву нервозу нити правили буку, без обзира на то што нису имали довољно хране и воде. 

За разлику од претходних дана, полиција избеглице не преузима "марицама" већ их преусмерава да пешице у колони, кроз кукурузна поља и преко њива, дођу до железничке станице Товарник. Одатле возовима одлазе у прихватне центре.

Хрватска полиција је, у међувремену, саопштила да нису тачне информације у којима се наводи да је због мигрантске кризе у Хрватској повећан број силовања, уличних разбојништава, отмица деце. Полиција наводи да јавност не наседа на лажне информације. 

У прихватном центру Викторовац у Сиску налазило се 52 мушкараца, али ниједан од њих није затражио азил.

"Један део избеглица, без икаквих докумената, биће преко Србије враћен у Турску", каже сисачки жупан Иво Жинић и додаје да су се остали изјаснили да желе у Немачку и скандинавске земље.

Иначе, Мађарска је током протекле ноћи почела да подиже ограду и на граници са Хрватском, како би зауставила прилив избеглица.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је након седнице Већа за националну сигурност да је притисак Загреба на Брисел навео Мађарску и Аустрију да пусте избеглице.

Међународни воз из Словеније јутрос није стигао у Шид, а воз који из Београда иде за Љубљану зауставио се у Шиду.

"Железнице Србије" су саопштиле да је Хрватска синоћ вратила међународни воз који саобраћа из Београда за Љубљану. У возу је, како је наведено, било 40 путника, од чега четири мигранта. Путници су сачекали да воз по реду вожње из Шида крене назад за Београд.

Због ванредне ситуације у вези са прихватом избеглица, "Словеначке железнице" су обуставиле саобраћај међународних возова на граничним прелазима с Хрватском.

Хрватска је синоћ око 22 сата затворила граничне прелазе према Србији. Гранични прелаз Бајково је и даље отворен за саобраћај, док су до даљег затворени гранични прелази Илок, Илок 2, Принциповац, Принциповац 2, Товарник, Ердут и Батина.

Српска гранична полиција дозвољава пролаз и пешака и возила, али њихове колеге из Хрватске забрањују даљи пролаз и све их враћају.

Припадници Црвеног крста Шид дочекују избеглице на српској страни и дају им ланч пакете и воду.

Министар одбране Анте Котроманић рекао је да се спремају планови за распоређивање војске на граници, наводећи да "за сада" нема потребе за таквим потезом.

У Загреб је јутрос стигао аустријски канцелар Вернер Фајман, који је разговарао са хрватским премијером Зораном Милановићем.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво