Читај ми!

Maђарска, сузавцем на мигранте

Мађарска полиција испалила је сузавац на групу од око 200 миграната која је покушала да напусти прихватни центар за избеглице у месту Реске, близу српске границе. Мађарска влада разматра могућност да ангажује војску у чувању јужне границе.

Портпарол полиције Саболч Сенти изјавио је да су ти мигранти одбијали да дају отиске прстију и додао да полиција "покушава да смири ситуацију, али да мигранти и даље вичу", преноси Танјуг.

Влада у Будимпешти разматра могућност да ангажује војска у обезбеђивању јужне граница, где велики талас избеглица улази у Европску унију.

"Мађарска влада и кабинет за националну безбедност размотрили су питање како војска може бити ангажована да помогне у заштити мађарске границе и границе ЕУ", рекао је портпарол владе Золтан Ковач, а преноси Танјуг.

Ковач је рекао да свака одлука о ангажовању војске мора бити заснована на одлуци парламента који ће разматрати то питање следеће недеље.

Српско-мађарску границу су у уторак прешле 2.533 избеглице и то је највећи број миграната који је у једном дану ушао у Мађарску из Србије од почетка године, саопштила је мађарска полиција.

Полиција је саопштила да је у уторак регистрован улазак 2.093 мигранта у Мађарску.

Раст броја избеглица које улазе у Мађарску показује да је било узалудно подизање ограде којом су мађарске власти хтеле да зауставе талас миграната преко Србије из ратом захваћених земаља, оцењује агенција Асошијетед прес.

Пошто се региструју и поднесу захтев за азил, мигранти се шаљу у један од центара за прихват избеглица, али већина њих настоји да одмах крене даље ка богатијим земљама Европске уније, као што су Немачка или Шведска.

Новинари АП су уторак ујутро близу пограничног града Реске видели велики број миграната како се пењу преко бодљикаве жице или пузе испод ње да би ушли у Мађарску.

Мађарски војници су 3. августа почели изградњу ограде на граници са Србијом. Ограда би требало да буде постављена до 31. августа.

Више од 100.000 миграната стигло је ове године у Мађарску преко Балкана, већином из ратних зона попут Сирије, Ирака и Авганистана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво