Читај ми!

ХДЗ критикује захтев српске владе

Хрватска демократска заједница сматра да захтев српске владе, предвођене премијером Александром Вучићем и министром за рад Александром Вулином, да се распусти вуковарско Градско веће због измена Статута, сведочи да званични Београд и даље узима на себе право да се меша у унутрашња хрватска питања и грађанима Хрватске намеће своје ставове.

"Као што је (Београд) недавно узео право да Хрватској намеће и дане сећања које бисмо требали обележавати, изједначавајући жртву и агресора", истиче ХДЗ у саопштењу, које је потписао портпарол странке Иван Јабука, преноси Хина.

ХДЗ оптужује и део владајуће коалиције да у сагласности са партнером Милорадом Пуповцем и званичним Београдом, узима за право да "пресуђује" да су измене вуковарског Статута противзаконите и противуставне, што представља флагрантни притисак на независно судство и правосуђе, преноси Танјуг.

У саопштењу се наводи да председник Српског народног већа и саборског Одбора за спољну политику Милорад Пуповац манипулативно спомиње Јасеновац у расправи о вуковарском Статуту, и да се, у сагласности са званичним Београдом, у властитом гласилу руга хрватској државној химни и оспорава хашку ослобађајућу пресуду за "Олују".

ХДЗ упозорава и да део дежурних активиста у оркестрираној кампањи свесно лаже да су у Вуковару укинуте двојезичне табле, премда никада нису нити биле постављене на градским установама, улицама и трговима.

"Свако добронамеран погледом у Статут Града Вуковара може лако да увиди да је тим документом српска мањина добила низ права која досад није имала попут, добијања сваког службеног градског документа на српском језику и ћириличном писму", тврди се у саопштењу.

"Медијско подметање да је у Вуковару 'укинута ћирилица' равно је у својој бесмислености и злонамерности Вулиновој тврдњи да је новим статутом 'Хрватска забранила сећање на Србе'", каже се у саопштењу.

Очигледно је да некима одговара да се од Вуковара стално прави "град случај", а од Хрватске "случајну државу", али ХДЗ на то никада неће пристати, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво