Читај ми!

Толнауер: Одлука o ћирилици у супротности са уставом

Председник хрватског Савета за националне мањине Александар Толнауер изјавио је да је одлука Градског већа Вуковара да уклони ћириличне натписе у супротности са уставом и законима.

Вуковар се директно оглушио и о инструкцију о доследној примени Закона о употреби језика и писма националних мањина, а који је издао министар управе, рекао је Александар Толнауер, преноси Танјуг.

"Хрватска би, као правна држава, данас требало другачије да изгледа", указује Толнауер који сматра да је учињен корак уназад када је реч о демократији.

Савет, додаје Толнауер, није аутистичан и не игноришšе историју Вуковара, напротив, али у питању су "основне ствари".

"Не постоје било какви услови за парцијалну примену уставног и осталих закона", истиче Толнауер по коме би то, када је реч о људским правима и правима националних мањина, довело у питање и смисао жртава оних који су се борили за самосталну и демократску Хрватску унутар Европске уније".

Према његовим речима, међу неколико "бизарних решења" које нови статут прописује, посебно се истиче оно према којем ће за издавање документације на ћирилици грађани морати да подносе захтев на латиници уз плаћање таксе.

"Необична је и одлука према којој ће Градско веће једном годишње расправљати о достигнутом степену сношљивости и дијалога, али и одлучивати о потреби проширења индивидуалних права припадника српске националне мањине", указао је Толнауер у изјави радију Дојче веле.

Каже да је та одлука бесмислена. "Ко је тај ко ће то да мери? Ко је арбитар који ће да каже када је ситуација повољна или неповољна", пита Толнауер и објашњава да је очигледно реч о дефинисању будуће политичке трговине у предизборној години.

"Ко ће да буде тај који ће рећи да су односи Хрвата и Срба данас одлични, а да су се сутра већ покварили? То је невиђено!"

Представници хрватских Срба најављују да ће решење проблема потражити у европским институцијама које су оваквим развојем ситуације обмануте у претприступним преговорима али Толнауер каже да су се околности измениле и да Хрватска више није под мониторингом те врсте.

Ипак очекује да ће ЕУ упозорити да је кршење њених стандарда недопустиво.

"Остаје да се види шта ће предузети Српско народно веће, које може да покрене оцену уставности статута. Ако се исцрпу сва средства, реаговаће се и према Европи", закључио је Толнауер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво