Читај ми!

Патријарх Иринеј освештао Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима. Храм је саграђен у сећање на 4.000 Срба, махом жена, деце и стараца, које су у Другом светском рату убиле усташе на подручју Доње Херцеговине.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Пребиловци и пребиловачке жртве морају заузети место у историјском памћењу српског народа које и заслужују, а изасланик председника Србије Томислава Николића Недељко Тењовић да су Србија и српски народ увек за помирење, те да су председник и премијер Србије пружили руку помирења, преноси Танјуг.

"Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима није направљен да прави нови раздор, већ да подсећа на истину", рекао је Додик у Пребиловцима, пренели су бањалучки медији.

Председник Српске навео је да су Пребиловци доказ да жеља за елиминацијом српског народа не престаје, што доказује и чињеница да су потомци оних који су извршили страшне злочине 1941. године поново 1992. "убили" кости које су у Пребиловцима биле сахрањене након неколико деценија лежања у јамама.

"Васкрсење је немогуће зауставити. Људи окупљени око Пребиловаца и они који су намерили да живе овде били су довољан разлог да се окупимо и изградимо храм васкрсења Христовог посвећен за више од 4.000 страдалника који су убијени само зато што су Срби", рекао је Додик.

Он је истакао да је немогуће умањити значај Пребиловаца, јер се то није успело ни у комунизму, ни деведесетих година прошлог века.

Патријарх српски Иринеј, уз саслужење бројних владика и свештенства, служио је Свету архијерејску литургију у Храму васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, који је претходно освештан, преносе медији у Републици Српској.

Изасланик председника Србије Томислава Николића Недељко Тењовић рекао је у Пребиловцима да су Србија и српски народ увек за помирење, те да су председник и премијер Србије пружили руку помирења.

"Жао нам је што данас овде нема хрватских и бошњачких представника, јер је то начин да се врати пружена рука помирења и отпочне процес помирења", рекао је Тењовић.

Он је нагласио да је најважнија порука из Пребиловаца да се ово више никада не понови.

"Ово је дан сећања на верске злочине учињене од стране НДХ. Нажалост, није постојао ниједан рат а да Срби овде нису страдали као живи или као мртви", рекао је Тењовић.

Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима саграђен је на месту спомен-костурнице у којој су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог светског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. У јуну 1992. године, хрватска војска минирала је спомен-костурницу.

По повратку Срба у Пребиловце, након 2000. године, остаци костију пребиловачких новомученика су сакупљени. Стали су у седам ковчега и оне су данас сахрањене у крипти Храма васкрсења Христовог, урађену по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и симбол живота.

На зидовима Храма исписана су имена страдалника, међу којима и 826 становника Пребиловаца које је једно од четири најстрадалнија села у свету у Другом светском рату.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз добру вољу, разумевање и помоћ председника Српске Милорада Додика, али и захваљујући донацијама Срба у дијаспори. 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво