Читај ми!

Грчка, пут у непознато

Министри финансија еврозоне одбили су да продуже програм помоћи Грчкој после рока који истиче 30. јуна, пошто је Атина позвала на референдум о предлозима кредитора. Пакет помоћи Грчкој истиче у уторак. Ципрас поручује да ће референдум ипак бити одржан.

Министри финансија еврозоне одбацили су продужење програма помоћи Грчкој на састанку у Бриселу, неколико сати пошто је грчки премијер Алексис Ципрас саопштио да ће 5. јула одржати референдум о понудама кредитора, пренео је АФП.

У саопштењу које је издала Еврогрупа, а које је пренео Гардијан, наводи се да је Грчкој понуђен свеобухватни предлог, али да је упркос труду и пуној подршци Еврогрупе, тај предлог одбијен.

Истиче се да је Еврогрупа била отворена до последњег тренутка за даљу подршку грчком народу кроз континуирани програм који је оријентисан на раст.

Међутим, наводи се да Еврогрупа повлачи значајну финансијску помоћ и подршку коју је пружала Грчкој у последњим годинама.

Такође се истиче да је Еврогрупа била отворена до последњег тренутка за даљу подршку грчком народу кроз континуирани програм који је оријентисан на раст. 

Закључује се да ће власти еврозоне бити спремне да учине шта год је потребно како би осигурали финансијску стабилност.

Председник Еврогрупе Јерун Дијселбум изјавио је у Бриселу да пакет финансијске помоћи Грчкој истиче 30. јуна. Оценио је и да је Грчка прекинула преговоре.

Дијселблум је рекао да ће састанак министара финансија еврозоне бити настављен али без грчког министра Јаниса Варуфакиса како би се "расправљало о последицама" грчке одлуке које се приближава банктроту.

"Нажалост, упркос напорима на свим нивоима и пуној подршци Еврогрупе, грчка влада је одбила предлог и тиме је прекинула преговоре", рекао је Дијселблум.

Према његовим речима, Грчка без обзира на своју ситуацију, "мора да испуни своје обавезе према кредиторима".

Огласио се и премијер Грчке Алексис Ципрас који је у разговору с немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом поручио да ће референдум о предлозима кредитора бити одржан 5. јула, без обзира на одлуке Еврогрупе.

"Какву год одлуку да донесе еврогрупа, Грчки народ ће наредне седмице удахнути и преживети", поручио је Ципрас Меркеловој и Оланду.

Ципрас је нагласио и да је "демократија основна вредност у Грчкој и да ће референдум бити одржан без обзира на то шта одлучи Еврогрупа", саопштио је извор из грчке владе.

У међувремену, грчки министар финансија Јанис Варуфакис, рекао је да се Грчка и даље бори да постигне договор о помоћи с кредиторима из ЕУ и ММФ-а, упркос одбијању захтева за продужење рока.

"У овом кључном тренутку и даље се боримо, до последњег тренутка, да постигнемо споразум", поручио је Варуфакис новинарима после састанка с колегама из Еврогрупе.

Ако договор буде постигнут, рекао је Варуфакис, влада ће "позвати грађане за гласају "за" на референдуму о пакету помоћи.

Заменик грчког премијера Јанис Драгасакис састао се шефом ЕЦБ Мариом Драгијем. ПОсле састанка је рекао да ће грчка влада наставити да блиско сарађује са Европском централном банком и националном централном банком како би обезбедила да грчке банке буду стабилне.  

Истовремено, Европска централна банка саопштила је да ће одржати хитан састанак свог савета, с обзиром на то да се чини да Грчка срља у банкрот.

Састанак ће највероватније бити одржан сутра, наводи АФП.

Варуфакис је рекао Ројтерсу и да плаћање дуга Међународном монетарном фонду (ММФ) 30. јуна зависи од флексибилности кредитора и да ће тражити од Европске уније да врати 1,9 милијарди евра профита на име грчких државних обвезница које су у поседу Европске централне банке, како би Атина платила дуг ММФ-у.

Грчки министар је додао да грчке банке морају остати отворене током прелазног периода док не буде донета одлука о пакету помоћи кредитора и да је улога централне банке да то обезбеди.

Састанак у Бриселу заказан је пре него што је прошле ноћи влада у Атини сазвала референдум о понуди поверилаца Грчкој за реформе и даље смањење државних трошкова, као услов за наставак финансијске помоћи од 18 милијарди евра.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво