Читај ми!

Додик: Народ треба питати да ли прихвата суд БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик критикујући одлуку да Насер Орић буде изручен Босни и Херцеговини оценио је да би народ на референдуму у РС требало питати да ли прихватају Суд и Тужилаштво БиХ.

Милорад Додик сматра да је Тужилаштво БиХ тражило изручење Насера Орића да би га пустило на слободу, као што је урадило са Ејупом Ганићем и командантом Армије БиХ Јованом Дивјаком, пренео је портал Кликс.

"Овде се ради о политичкој покварености. Тужилаштво БиХ за РС и њеног председника и институције су мимо устава наметнути”, рекао је Додик, преноси Танјуг.

Он је додао да ће због ове одлуке наредне седмице предузети одређене кораке.

"У наредној седмици ћу одмерити однос према овом питању и тражити изјашњење Народне скупштине Републике Српске према одређеним активностима које ће се односити на враћање ранијим ставовима да треба народ на референдуму питати да ли прихватају овакве институције", додао је Додик.

Додик каже да ако читава српска популација сматра, осећа или зна да постоји Орићева кривица, онда Тужилаштво БиХ не може овако да ради.

Он сматра да је сигурно да ће народ рећи "не" Тужилаштву БиХ и Суду БиХ и наводи да ће на бази овога предложити закон којим би свака одлука или закон на нивоу БиХ били примењивани у Републици Српској само ако их потврди парламент РС-а.

Он је позвао српске представнике у Већу министара и Парламентарној скупштини БиХ да се уозбиље, јер је пут којим иду, како је рекао, "национална издаја".

Додик Тужилаштву БиХ замера и што је изузело предмет од бијељинског тужилаштва које је започело истрагу у овом случају.

"Ако је Тужилаштво БиХ спремно да игнорише злочине над Србима, а брани злочинце који су цинили злочине над Србима - то нам сигурно не треба", закључио је Додик.

Додик о жртвама Сребренице и британској резолуцији 

Додик је истакао да жали жртве Сребренице, али и да је британска резолуција неприхватљива за Србе у Босни и Херцеговини и да би њено доношење земљу учинило нестабилнијом.

Додик сматра да предлог британске резолуције представља део упорних напора Велике Британије да дестабилизује тај простор, преноси Танјуг.

"Чини се да навијачки раде у интересу бошњачке стране, покушавајући да централизују земљу", рекао је Додик за босанскохерцеговачко издање Вечерњег листа.

Према његовим речима, Русија сматра да је резолуција о Сребреници непотребан документ, који није договорен у оквиру партнера у Савету безбедности УН, најављујући да највероватније неће учествовати у расправи, нити подржати такав акт.

"Русија ће, како сам разумео, предузети све да се о тој резолуцији уопште не разговара", каже Додик.

Председник Републике Српске сматра да би било важно да међународна заједница са потребне временске удаљености, на основу докумената, па и пресуде из Хага, анализира све што се догађало у Сребреници.

"Ја, због истине, али и пијетета према жртвама, не желим да лицитирам с тим шта се догодило. Тражим међународну комисију која ће са ове дистанце утврдити шта се догодило", поручио је Додик.

Коментаришући тврдње аутора резолуције о Сребреници да је њен циљ само одати почаст жртвама и упутити опомену, Додик каже да није тачно да резолуција има само моралну димензију, као и да ће спровођење резолуције сутра бити повезано, између осталог, с приближавањем Европској унији.

"Нисмо ми наивни и вероватно странци имају проблема с нама што смо дуго овде и што знамо како ствари функционишу. Зато сматрамо да је британски предлог резолуције потпуно некоректан, неприхватљив, резултат је стереотипа и не доприноси помирењу", поручио је Додик.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво