Читај ми!

Ципрас уверен у споразум упркос негодовању

Грчки премијер Алексис Ципрас уверен је да ће с кредиторима бити постигнут споразум, којим би његова земља избегла банкрот. Министри финансија еврозоне поново су се разишли без договора о настављању кредитне подршке Грчкој.

Министри финансија су се били окупили четврти пут за недељу дана, док Грчка води битку са ММФ, ЕЦБ и Европском комисијом да би добила последњу траншу кредита у замену за обећане реформе.

"То је све за данас. Институције и Грчка настављају да раде. Еврогрупа ће се састати касније, али не данас," написао је на Твитеру фински министар финансија Александер Стуб.

Три извора су рекла за АФП да би наредни састанак могао бити у суботу.

"Расправа се наставља данас, сутра, с циљем да се постигне приближавање. Деветнаест министра је критиковало оба предлога споразума и предлог поверилаца и предлог Грчке", грчки министар финансија Јанис Фаруфакис. 

Његов немачки колега Волфганг Шојбле по доласку на састанак је проценио да су Грчка и њени кредитори "чак и више удаљени" него раније.

Алексис Ципрас се после преговора са кредиторима, а уочи самита ЕУ надао компромису и превазилажењу све дубље кризе.

"Европска историја је пуна неспоразума, преговора и онда компромиса. Тако да сам после обухватних грчких предлога, уверен да ћемо постићи компромис који ће помоћи Грчкој и еврозони да превазиђу кризу", рекао је Ципрас. 

Грчки премијер је сматрао да постоји добра основа за споразум, али је његова немачка колегиница Ангела Меркел, међутим, рекла да у разговорима о помоћи "још није направљен неопходан напредак".

"На неким местима имамо утисак да се мало враћамо уназад", рекла је Меркел уочи самита ЕУ.

Како су тврдили европски и грчки извори раније данас, Грци су на састанак министара финансија еврозоне послали одвојене предлоге за споразум.

Истовремено, како кажу грчки извори, Атина остаје при својим предлозима које је послала на састанак Еврогрупе. 

Председник Европског савета Доналд Туск претходно је изјавио да упркос тешкоћама, предосећа да ће преговори за споразум Грчке и кредитора имати "срећан крај".

"Ради се и сигурно ће бити потребно још много сати. Последњи сати су заиста кључни, али имам добар предосећај да ће, за разлику од Софоклових трагедија, ова Грчка прича имати срећан завршетак", рекао је Туск.

Аустријски канцелар Вернер Фајман такође је изразио оптимизам, али и упозорио да би још неколико дана могла трајати неизвесност.

Грчка влада у Атини је саопштила да је Ципрас разговарао телефоном с председником Прокописом Павлопулосом да га обавести о току преговора који би Грчкој омогућили да избегне банкрот у уторак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво