Читај ми!

Орић остаје у притвору, чека се српски захтев за изручење

Некадашњи командант муслиманске војске у Сребреници Насер Орић, који је јуче ухапшен на аеродрому у Берну по оптужници из Србије, саслушан је у Швајцарској. Орић ће остати у притвору до 14 дана.

Некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници саслушао је швајцарски тужилац, који му је предочио због чега је ухапшен и на основу којих оптужби.

Орић ће у екстрадиционом притвору остати до 14 дана, а до тада ће његова одбрана имати рок да прикупи сву документацију по којој он не би требало да буде испоручен Србији.

Федерална правосудна канцеларија Швајцарске саопштилa је да ће се Орић жалити на изручење Србији, јавља Танјуг.

Канцеларија је навела да ће од Србије тражити да достави формални захтев за изручење у року од 18 дана, у складу са Европском повељом о екстрадицији.

Орићев заступник, швајцарски адвокат Генел Метро, ступио је јутрос у контакт са тужиоцем, навео је раније Дневни аваз.

Одбрана Орића тврди да је потерница званичном одлуком Интерпола у Лиону "скинута", и да је Орићу већ суђено у Хагу за дело за које га терете српске власти. Међутим, злочин за који тужилаштво сада терети Орића није био у хашкој оптужници, иако је Хаг судио за друге злочине почињене у Подрињу. 

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић каже да је изненађен хапшењем Орића и да та правосудна институција није упозната са случајем.

Најавио је да ће у вези са тим разговарати са српским тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем, који у Сарајеву присуствује међународној конференцији "Истраживање, документовање и процесуирање геноцида у БиХ".

"Затражићемо да се тај предмет уступи Босни и Херцеговини", прецизирао је Салиховић.

Уочи почетка конференције, Владимир Вукчевић је новинарима рекао да "то не би коментарисао, да је процедура у току, те да ће се видети како ће то да заврши", пренела је Фена.

Без коментара у вези с Орићевим хапшењем били су и високи представник Валентин Инцко, председник Хашког трибунала Теодор Мерон и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур, уз кратке опаске да у овој фази не могу да коментаришу случај.

Ни Министарство безбедности БиХ до сада није добило никакву званичу информацију од Интерпола Швајцарске о јучерашњем хапшењу Орића у тој држави, потврдио је новинарима у Сарајеву министар безбедности БиХ Драган Мектић.

Адвокатица Насера Орића Васвија Видовић рекла је за Фену да нема нових информација о хапшењу њеног клијента, нити да се чула са њим, а потврдила је да се Орић није јавио ни породици.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво