Читај ми!

Додик: И даље ћу говорити да у Сребреници није почињен геноцид

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће, и поред кривичне пријаве Удружења жртава и сведока геноцида и Покрета "Мајке енклаве Сребреница и Жепа", и даље говорити да на том простору није почињен геноцид током протеклог рата већ велики злочин.

Милорад Додик је нагласио да, без обзира на то да ли мајке страдалих Сребреничана то прихватају или не прихватају, саосећа с њиховом боли, преноси Танјуг. 

"Не могу то у пуној димензији да осетим јер нисам доживео, али и као човек, политичар и председник РС апсолутно саосећам с боли мајки због губитка најмилијих током прошлог рата", навео је Додик, који сматра да удружења која су поднела пријаве против њега "већ одавно имају политички значај и да су превише инволвирани у политику".

Кад је реч о кривичној пријави, Додик је навео да "то значи да ћете, ако проговорите, добити кривичну пријаву".

"Ево, и даље ћу говорити да тамо није био геноцид већ велики злочин и саосећам с тим", поручио је Додик и додао да је и бивши председник Српске Драган Чавић изразио жаљење и извињене због тога и подржао извештај Комисије за Сребреницу као нешто због чега ће терет сносити будуће генерације, преноси агенција Фена.

Председник РС је поновио да је потребно формирати међународну комисију која ће објаснити све догађаје од 1991. до 1995. године у Сребреници и дати квалификацију, што је спреман да прихвати, али не и "наметање од било кога, па и 'Мајки Сребренице'", јер су, како оцењује, "ушле у злоупотребу тог бола".

Додик је навео и да се "форсира" само то питање, а да није ни покушано да се одговори да ли је извршен геноцид над Србима у Другом светском рату у Јасеновцу и на неким другима местима.

Удружење жртава и сведока геноцида и Удружење Покрет "Мајке енклаве Сребреница и Жепа" поднели су данас кривичну пријаву против Додика због, како се наводи, изазивања националне, расне и верске мржње, раздора или нетрпељивости.

Два удружења тврде да је Додик у више наврата приликом јавних иступа са "крајњом безобзирношћу и без елементарног пијетета омаловажавао жртве злочина, при чему је посебно отворено, у више наврата, негирао злочин геноцида у Сребреници".

Ове године, 11. јула, навршавају се две деценије од злочина почињеног над бошњачким становништвом у Сребреници који су, према оптужници Хашког трибунала, починили припадници Војске РС 1995. године.

Додик је претходно, након предавања које је одржао на Факултету политичких наука у Београду, изјавио да неће отићи у Сребреницу на обележавање годишњице овог злочина, јер не жели да својим присуством легализује нешто што је квалификовано као геноцид из, како је рекао, чисто политичких разлога.

Поновио је да поштује људе и њихов бол, али као човек који руководи Републиком Српском не може да прихвати квалификације које не одговарају чињеницама без обзира на то што иза тога "стоји читав један свет који је управо хтео да се искупи кроз своје деловање, или неделовање у то време".

Посланици РС против Резолуције

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине одбили су да усвоје Резолуцију о Сребреници, коју су предложили посланици СДП-а Денис Бећировић и Мирсад Мешић, као и Заим Бацковић из БПС-а.

Иако су предлагачи имали намеру да овај дом осуди злочин у Сребреници, посланици из Републике Српске гласали су против тога, пренела је Фена.

Тако су сa 25 посланичких гласова "за", 13 "против" и четири "уздржана" одлучили да не осуде све злочине у БиХ, одају почаст свим жртвама и изразе саучешће породицама страдалих.

Представнички дом одбио је да Резолуцијом ода почаст жртвама у БиХ од 1992. до 1995. године без обзира на њихову нацију и веру, као и да подржи Резолуцију о Сребреници Европског парламента из 2009. године, преноси Фена.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ накнадно ће усагласити Предлог резолуције о Сребреници, јавио је портал Klix.ba.

Денис Бећировић рекао је да двадесет година од злочина у Сребреници највиши законодавни орган у БиХ још увек није смогао снаге да се изјасни у вези "с овом изузетно осетљивом и болном темом за целу земљу", наводи Klix.ba.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво