Ахмети: "Велика Албанија" није пројекат Албанаца

Лидер Демократске уније за интеграције, партије Албанаца и мање чланице владајуће коалиције у Македонији Али Ахмети тврди да "велика Албанија" није пројекат Албанаца и да су кумановски догађаји резултат неповерења његових сународника у евроатлантску будућност те државе.

Али Ахмети је позвао суседне земље да имају у виду стабилност Македоније и региона и да доприносе миру, те да буду конструктивне у вези са свим отвореним питањима, преноси Танјуг.

"Ми смо посвећени великој Европи са престоницом у Бриселу, где ћемо сви – Албанци, Грци, Срби, Немци и остали живети добро", рекао је Ахмети за грчки Катимерини, пренели су македонски медији.

Додао је да сви треба да се ангажују на изналажењу политичког решења, да се наставе реформе које је препоручила Европска комисија и да се "интензивирају преговори са Атином како би се отворио пут за трајан мир, стабилност и безбедност не само у Македонији него и у читавомн региону Западног Балкана".

Догађаји у Куманову, истиче, треба да се размотре уз учешће међународних организација и НАТО-а.

Упитан да ли инцидент може да се одрази на међуетничке односе двеју заједница у Македонији, Ахмети је изразио дубоко уверење да ће се тензије смањити чим земља постане чланица НАТО-а.

"Несигурност и неизвесност у интеграције, као и у посвећеност достизању стратешких циљева, изазивају несигурност и код Албанаца", тврди Ахмети, бивши командант ОВК.

Ахмети је раније признао да је био у контакту са терористима у време оружаног сукоба у Куманову.

Чланови ове оружане групе су наводно тражили од Ахметија да посредује и да им омогући да изађу из обруча, али им је он рекао да не може да им отвори коридор већ да они сами морају да нађу решење, после чега су, како је рекао, они одлучили да се предају.

Иначе, македонски званичници су најпре саопштили да је у тим сукобима 9. маја погинуло 14 терориста, углавном са Косова и Метохије, али је тај број касније званично коригован на 10, од којих су деветорица са КиМ.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво