Маратонски састанак Груевског и Заева без резултата, долази представник ЕУ

Ни после десет сати разговора Николе Груевског и Зорана Заева у Стразбуру нема помака у решавању македонске кризе. Иако су двојица лидера изашла на различите излазе, известилац Европског парламента за Македонију Иво Вајгл рекао је да сусрет није био узалудан. Медији у Македонији јављају да је договорено да у Скопље дође представник ЕУ.

Састанак са европским посланицима у Стразбуру лидера владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ и премијера Македоније Николе Груевског и опозиционог СДСМ-а Зорана Заева о решавању политичке кризе у Македонији завршен је рано јутрос, после више од 10 сати, без резултата, преносе македонски медији.

На састанку су учествовали европски комесар Јоханес Хан и посланици Едуард Кукан, Иво Вајгл и Ричард Ховит.

Како преносе македонски медији, Груевски и Заев одвојено су обавестили европосланике о стању у Македонији уочи данашње пленарне расправе у Европском парламенту.

Груевски и Заев су после састанка из зграде изашли на различите излазе.

У штуром саопштењу "европске тројке" која посредује у преговорима, објављеном јутрос у Стразбуру, наводи се да посланици Европског парламента Вајгл, Едвард Кукан, Ричард Ховит и комесар за суседство и проширење Јоханес Хан поздрављају напоре Груевског и Заева да раде у правцу постизања договора.

Наводи се и да су ти договори у интересу свих грађана Македоније, те да двојица лидера чине напоре да решавају изазове проистекле из кризе у складу са европским стандардима.

Потврђена је приврженост Груевског и Заева процесу европских интеграција и демократским принципима и сагласни су да је интерес земље на првом месту.

Македонска телевизија Алсат-М јавила је да је, ипак, договорено да ЕУ у Скопље пошаље представника, који би помогао преговарачима у наставку процеса усмереног ка решавању политичке кризе. 

Европски посланици и комесар Хан поздравили су искрену дискусију о кључним питањима, а сви саговорници сагласни су да је наставак дијалога од пресудног значаја, пише у саопштењу о резултатима дијалога лидера водећих македонских политичких странака.

Преговори су трајали 10 сати и завршени су у 3.30 после поноћи.

Разговори уз посредовање представника Европске уније треба да доведу до изналажења решења политичке кризе у Македонији, најдубље од проглашења независности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво