Груевски и Заев, битка за Македонију

Тешке оптужбе опозиције на рачун владе Николе Груевског, укључујући и распиривање међунационалних тензија. Велики притисак на албанске странке да изаберу стране у политичком сукобу чије би решење могло да почне већ за викенд, најављеним великим демонстрацијама у Скопљу.

Присталице и противници владе Николе Груевског већ се данима спремају за најављене велике скупове у центру Скопља, после којих ће бити извесније која ће снага превагнути у већ месецима дугој борби за примат на тамошњој политичкој сцени.

Једнако снажне тензије владају и на албанској политичкој сцени, где обе утицајне странке, Демократска унија за интеграције Алија Ахметија и Демократска партија Албанаца, покушавају да се извуку из сенке коју су на њих бацили недавни сукоби у Куманову и недовољно јасне улоге лидера у тим догађајима.

Да ствар буде компликованија по њих, лидер македонске опозиције Зоран Заев објавио је у петак серију прислушкиваних телефонских разговора током којих сада већ бивша министарка полиције Гордана Јанкуловска са такође бившим шефом тајне полиције Сашом Мијалковим, Албанце назива "Шиптарима", тврдећи да би их Македонци "средили за сат времена".

Речник високих званичника владајуће ВМРО-ДПМНЕ је одмах у прилично лошу ситуацију "избацио" коалиционог партнера, Ахметија, који је вештим маневрима успео да избегне директно мешање у кумановску кризу, иако су међу припадницима оружане групе била најмање два његова некадашња блиска сарадника.

На руку му је, у извесној мери, ишла и тактика међународне заједнице, која је у четвртак на сусрету лидера четири најутицајније странке у Македонији одлучила да најтеже тачке политичког договора остави Груевском и Заеву, док су Тачи и Ахмети, како се чини, стајали по страни.

Озбиљне оптужбе стижу и из табора Николе Груевског, па су провладини медији објавили теорију о "сарадњи Заева са страним службама ради стварања безбедносне кризе и насилног рушења власти".

Међународни посредници, амбасадори САД и ЕУ, Џес Бејли и Аива Орав, нису успели да постигну напредак током сусрета лидера, па ће ствари, према доброј балканској традицији, бити највероватније решене на улици.

Опозициона Социјалдемократска странка, којој су се, у међувремену, придружиле бројне мање странке, невладине организације и удружења студената, протесте против Груевског почиње у недељу, када ће у Скопље, бар према најавама, доћи "пола Македоније".

Демонстранти, њих бар 4.500, најавили су да ће на улицама остати све док Груевски не оде са власти.

Једнако масован скуп најављује и ВМРО-ДПМНЕ, на чијем се контрамитингу у понедељак очекује 100.000 људи, што суштински представља показатељ да се Груевски неће лако одрећи власти.

Ако је за утеху Македонцима, обе стране су обећале мирне скупове, размењујући, међутим, оптужбе да ривали спремају инциденте.

У прошлости, демонстрације у Македонији пролазиле су без насиља и у много "експлозивнијим" ситуацијама него што је промена власти, па је тако дан уочи почетка рата 2001. године десетак хиљада Албанаца у центру Скопља узвикивало: "УЧК, УЧК".

Током прошлонедељних антивладиних протеста, међутим, повређено је тридесетак људи, махом полицајаца, после инцидената за које није сасвим јасно како су почели.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво