Читај ми!

Главаш остаје у притвору, Врховни суд поново одлучује

Уставни суд Хрватске делимично је укинуо одлуку Врховног суда којом је Бранимир Главаш, оптужен за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку, враћен у истражни затвор, али то не значи да он излази из Реметинца.

"Делимично је усвојена наша уставна тужба. Уставни суд је укинуо део решења Врховног суда и вратио целу причу на поновно одлучивање пред Врховни суд. То значи да Бранимир Главаш не иде из затвора него је све враћено на поновни поступак на Врховни суд", рекла је Хини Вишња Дреншки Ласан, Главашев бранилац, преноси Танјуг.

Главашу је одређен притвор одлуком Врховног суда пошто је по Закону о кривичном поступку таква мера обавезна за окривљене којима је изречена казна већа од пет година.

Уставни суд у јануару је укинуо правоснажну пресуду Врховног суда у случајевима "гаража" и "селотејп" од осам година затвора, по којој је Главаш у Мостару служио затворску казну, али је на снази остала пресуда загребачког Жупанијског суда којом је због ратног злочина у Осијеку неправоснажно осуђен на 10 година затвора.

Одлука којом је Главаш затворен у Реметинцу донесена је након жалбе Тужилаштва на решење ванрасправног већа загребачког Жупанијског суда од 6. фебруара, које је закључило да се он након изласка из затвора у Мостару може бранити са слободе.

Одређивање истражног затвора Главашу његови адвокати побијали су уставном тужбом, а један од њих Дражен Матијевић рекао је Хини да је одлука Уставног суда "једина какву је суд могао донети".

Главаш је у истражном затвору у Реметинцу од 5. марта када је почео и штрајк глађу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво