Пахор: Погрешно поређење Крима и Словеније

Словеначки председник Борут Пахор подржао је мировну иницијативу ЕУ за налажење мирног решења у Украјини и истовремено одбацио свако поређење стања на Криму са проглашењем независности Словеније.

Пахор је истакао да је садашње стање на Криму последица окупације. "Ми смо преговарали о мирном решењу и нисмо користили силу да дођемо до слободе. Нас је напала југословенска армија, ми смо се борили и победили, никога тада нисмо окупирали", рекао је Пахор у разговору за Раша тудеј на енглеском језику.

На инсистирање водитељке како се можда могу повући паралеле између референдума на Криму, после чега је он припојен Русији, и Словеније, која се 1990. на референдуму одлучила за самосталност, и да постоје и мишљења како је Словенија тиме изазвала рат на подручју бивше Југославије, Пахор је рекао да је то сасвим погрешна перцепција и да се садашњи догађаји у Украјини и они пред распад СФРЈ не могу упоређивати.

"Чињеница је да је руска војска окупирала Крим и тако направила погрешну ствар, а Словенија није никога окупирала", рекао је Пахор у разговору за РТ, вођеном током конференције о безбедности одржане у Минхену, пренела је агенција Хина.

Словеначки председник је рекао да снажно подржава мировне напоре француског председника Франсоа Оланда и немачке канцеларке Ангеле Меркел, односно њихову иницијативу за дијалог са Русијом и проналажење адекватног мирног решења, али и да чврсто верује у трансатлантско савезништво Европе и САД.

Стање у источној Украјини је описао као прави "рат" на терену, чију ескалацију треба спречити заједничким напорима.

На питање о могућој федерализацији Украјине, рекао је да о томе треба да одлучи украјински народ.

"Украјинци треба да одреде и своју будућност", каже Пахор.

Што се тиче могућег чланства Украјине у Европској унији, словеначки председник је рекао да се то може упоредити са односом Брисела према западном Балкану, где процес приближавања ЕУ стабилизује односе.

Пахор сматра да би ЕУ морала да одреди своју политику према источним суседима и да дефинише да ли жели Украјину као чланицу или да односе са њом дефинише на други начин, кроз ближе везе.

Када је реч о идејама о могућој помоћи Украјини у оружју, Пахор је рекао да о томе нико не би размишљао када Русија не би снабдевала оружјем "сепаратисте" на истоку Украјине.

Пахор је истовремено оценио да су санкције против Русије за сада одговарајуће решење и додао да подржава садашњу европску политику.

Словенија ће после решења кризе обновити и јачати економске односе са Русијом, са којом жели пријатељске односе као и до сада, рекао је Пахор за руску ТВ.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво