Главаш стигао у Хрватску, дочекан као херој

Бранимир Главаш, који је пуштен из затвора у Мостару где је служио казну због ратног злочина почињеног над Србима у Осијеку, стигао је у тај град, где је за њега организован свечани дочек, уз концерт и ватромет.

Бранимир Главаш је нешто пре 19.30 ушао у Хрватску, а на граничном прелазу између Хрватске и БиХ сачекале су га страначке колеге из Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, преноси Бета.

Заједно су се, како преносе локални медији, упутили у Осијек где су му удружења бранитеља из Осјечко-барањске жупаније приредила велики концерт добродошлице.

"Драги пријатељи, Хрвати и Хрватице, све вас поздрављам у своје име, али и у име свих бранитеља који су бранили овај херојски град Осијек и источне границе Републике Хрватске од великосрпске агресије", обратио се Главаш окупљенима, преноси Танјуг.

Главаш је поручио да актуелна хрватска влада није заштитница народних хрватских интереса, већ да су то "слуге међународних сила, Брисела и слуге Вашингтона", јавила је Хрватска радио-телевизија.

"Не желимо оне који нису жртвовали мали прст за хрватску слободу", рекао је Главаш, док су окупљени узвикивали: "У бој, у бој, за народ свој!"

Локални медији наводе да се на осјечком тргу, упркос суснежици, окупило неколико хиљада људи. На једном надвожњаку, на улазу у град, окачен је транспарент "Бранимир Главаш херој".

Бранимир Главаш је пре десетак дана пуштен из затвора у Мостару, пошто је Уставни суд Хрватске поништио правоснажну пресуду Врховног суда којом је Главаш био осуђен на осам година затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. и затражио да се поступак понови.

Главаш је више од пет година био у затвору, а у БиХ је завршио пошто је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у суседну државу, чије држављанство такође има.

Пошто је на снази првостепена пресуда Жупанијског суда у Загребу којом је Главаш због ратних злочина осуђен на десетогодишњу затворску казну, тужилаштво је тражило да му се поново одреди истражни затвор.

О томе би требало да се одлучује у понедељак. Главашеви адвокати сматрају да нема основа за одређивање притвора, јер је у истражном затвору провео више од пет година, док истражни затвор с продужењима у његовом случају може да траје најдуже четири године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво