Мендух Тачи: Грчка је крива за све

Лидер Демократске партије Албанаца, ПДСх, Мендух Тачи индиректно је данас оптужио суседну Грчку за "оркестрирање насиља" које је обележило недавно окончани изборни процес, због чега се та држава нашла на мети критика међународне заједнице.

 

"Суседна држава уложила је милионе у једну македонску политичку странку како би дестабилизовала земљу озбиљним изборним нерегуларностима", рекао је Тачи, који се налази на челу друге по снази странке македонских Албанаца.

Тачи, међутим, није желео да одговори на питање о којој се суседној земљи ради, али су медији у Скопљу оценили да нема дилеме да се ради о Грчкој, која је недавно, због спора око имена Македонији, блокирала пријем те државе у НАТО.

"То им је помогло да прикупе нове аргументе због чега Македонија не треба да буде позвана у чланство НАТО, јер је стари, везан за име државе, преслаб", рекао је Тачи.

Тачијева странка нашла се у центру контроверзи које су окруживале ванредне парламентарне изборе у Македонији, одржане 1. јуна, због оптужби да су присталице ПДСх, суштински, криве за већину инцидената, који су пратили читав процес.

Лидер ПДСх, такође, није желео да именује странку којој су Грци, наводно, дали новац, мада је лако претпоставити да "највећа сумња" пада на рачун Демократске уније за интеграције, БДИ, некадашњег команданта албанских побуњеника у Македонији Али Ахметија, који је, уједно, и Тачијев највећи ривал у борби за примат на политичкој сцени тамошњих Албанаца.

Тачи је, такође, одбацио тврдње посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу, ОЕБС, који су у недавно објављеном извештају о нерегуларностима на изборима, навели да су званичници полиције из редова ПДСх одговорни за насиље.

Одмах након објављивања извештаја, шеф мисије ОЕБС-а у МАкедонији Роберт Бери затражио је од власти у Скопљу да "смене партијске функционере са кључних места у полицији", укључујући и високог званичника ПДСх Рефета Елмазија.

У инцидентима коју су пратили гласање 1. јуна, једна особа је убијена, а на десетине повређене и похапшене у серији инцидената на биралиштима, махом у западном делу Македоније, где већину становништва чине Албанци. Због силних неправилности, на поновљеним изборима право гласа имало је  170.000 особа, или око 10 одсто од укупног броја бирача.

Повезане вести:

Поновљени избори у Македонији

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво