БиХ одбила захтев за санкције Русији

Босна и Херцеговина је одбацила захтев Европске уније да се придружи Бриселу у санкцијама Русији и да не користи тренутну ситуацију за повећање извоза пољопривредних производа у ту државу, изјавио је министар спољне трговине БиХ Борис Тучић.

Mинистар за спољну трговину и економске односе БиХ Борис Тучић истиче за лист Ослобођење да БиХ не може да одговори захтевима ЕУ да се придружи политици кажњавања Русије због украјинске кризе, јер би тиме нанела ненадокнадиву штету својој привреди, преноси Фонет.

Тучић наводи да Босна и Херцеговина не може себи да дозволи луксуз да се одриче било којег тржишта, без обзира да ли је реч о Русији, земаљама ЦЕФТА или Европској унији.

Како каже, стратешки интерес БиХ је потпуно супротан, што значи да је потребно да се континуирано обезбеђују сви неопходни услови како би се унапредили присуство производа из БиХ на свим тим тржиштима.

"Самим тим, било каква помисао о евентуалном увођењу економских санкција Русији је беспредметна", казао је Тучић.

Према његовим речима, БиХ до сада нико није понудио образложење изјаве Европске комисије којом се позива на усклађивање спољне политике потенцијалних чланица ЕУ са оном која се води у Бриселу.

Пошто то нико није урадио, некоректно је, констатовао је Тучић, од нас тражити да се одричемо било којег тржишта и својих извозних потенцијала, а да нам притом ЕУ не нуди ништа за узврат.

Уместо тога, у претходном периоду Босна и Херцеговина је била изложена притисцима и условљавањима по различитим питањима, оценио је Тучић.

Како је појаснио, БиХ не могу да се испоручују захтеви да своје деловање аутоматски прилагођава мерама које Унија спроводи на основу своје заједничке политике, јер између Сарајева и Брисела није на снази чек ни Споразум о стабилизацији и придруживању, иако је потписан још 2008. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво